Ekspertai pataria: kaip prižiūrėti natūralaus medžio baldus?

Lietuviai – gamtos žmonės, tad nieko keisto, jog kurdami namų interjerą nemažai dėmesio skiria natūralumui, žemiškoms spalvoms, žinoma, ir ilgaamžiškumui, kurį gali užtikrinti natūralios medžiagos baldai. Vienas populiariausių lietuvių pasirinkimų – natūralaus medžio baldai, kurie džiugina tiek puikia išvaizda, tiek tvirtumu, žinoma, vertinama ir gana paprasta priežiūra.

Daugelis klaidingai galvoja, kad natūralūs medžio baldai yra lepūs ir teks investuoti į brangias priemones, kurios padės pasirūpinti baldu. Tikrai ne. Svarbiausia žinoti – kaip, o tam skirtas šis straipsnis, kuris sukonkretins informaciją ir padės Jums tinkamai prižiūrėti baldus.

  1. Rekomenduojame medinius baldus reguliariai ištepti specialiais impregnantais, kurie apsaugo tiek nuo saulės, tiek nuo įbrėžimų. Puikiai užtenka impregnuoti kartą per metus arba du, kad stalas arba kėdės puikiai išlaikyti savo natūralią, pradinę išvaizdą.
  2. Kasdien valote medinius baldus, kadangi labai nemėgstate dulkių? Tokiu atveju siūlome valyti su vos drėgna šluoste. Per didelis vandens kiekis medžiui yra žalingas. Jeigu nuvalėte su per drėgna šluoste – tokiu atveju būtinas ir vandens nusausinimas.
  3. Ant medinių baldų paviršiaus nestatykite karštų indų. Tarp jų ir baldo turi būti padėkliukas.
  4. Mediniams baldams labai kenkia drėgmė. Jeigu ant medinio baldo atsirado vandens – skubiai jį pašalinkite. Per trumpą laiko tarpą nieko nenutiks, tačiau greita reakcija tikrai blogiau nepadarys.
  5. Mediniai baldai dažniausiai jautriai reaguoja į kaitrius šilumos šaltinius. Tokiu atveju siūlome jų nestatyti greta radiatorių. Nuo to medinis paviršius gali pakeisti savo spalvą ir net su impregnavimo priemonėmis  jos susigrąžinti nepavyks.
  6. Taip pat natūraliems baldams nepatinka ir tiesioginiai saulės spinduliai. Nuo jų baldas gali pradėti blukti. Siūlome pasirinkti jiems vietą įvertinus šį kriterijų.
  7. Kassavaitinei medinio baldo priežiūrai labai puikiai tiks specialiai tam skirtos valymo priemonėse. Jose yra specialios medžiagos, kurios padengia medinį baldą specialia plėvele ir taip suteikia jam ilgesnį tarnavimo laiko tarpą, daugiau estetikos, padeda išvengti susibraižymų.
  8. Žiemos metu papildomai apšildydami namus mes galima pakenkti mediniams baldams. Jeigu norite, kad jie nesideformuotų – siūlome palaikyti kambaryje drėgmę iki 55 procentų. Tai – optimalus drėgnumo kiekis puikiai tinkamas labai skirtingos medžiagos baldams.
  9. Jeigu nepavyksta tinkamai atidaryti bei uždaryti baldo, atrodo kad kažkas remiasi –tokiu atveju pirmiausia reikia patikrinti, ar baldas gerai stovi. Jeigu ne ir matyti, kad jis paveiktas deformacijų, tikėtina, kad taip yra dėl per mažo arba per didelio drėgnumo patalpoje. Kaip sugrąžinti baldą į pirminę poziciją? Deja, nepavyks. Svarbu pasirūpinti, kad baldas daugiau nesideformuotų.
  10. Esant nešvarumams ant baldų – juos reikia kuo greičiau nuvalyti. Tokiu atveju pavyks išvengti įsigėrimo ir neišvalomų dėmių, kurias teks slėpti servetėlėmis.
  11. Atsiradus nešvarumams ant medinių baldų – labai intensyviai jo netrinkite, kadangi galite pažeisti paviršių.

Mediniai baldai nėra lepūs, tačiau reikia nepamiršti šių taisyklių, kurios užtikrins, kad baldas puikiai atrodys bei bus funkcionalus.