Ar skiriasi miško pardavimo kainos skirtinguose regionuose?

Kaip taisyklė kiekvienas norėdamas kažką parduoti nori tai padaryti kuo brangiau,o perkantis – kuo pigiau. Ar ši taisyklė galioja ir miškininkams? Tikrai taip. Kokia miško pardavimo kaina skirtinguose Lietuvos regionuose? Tuojau tai paanalizuosime detaliau.

Pagal ką nustatoma miško kaina?

Tikriausiai šis klausimas kyla daugeliui miškų savininkų. Pirmiausia reikia įvertinti miško amžių, jo būklę, kokie medžiai ir kokiu tankumu sudaro mišką. Reikia įsidėmėti, yra miškų, kurių kirsti visai negalima. Pakalbėkime apie miško rūšį, tai labai svarbus veiksnys nustatant miško pardavimo kainą. Labai svarbu kokie medžiai auga jūsų miške – spygliuočiai, lapuočiai, o gal jūsų miškas mišrus? Skirtinga medžių rūšis – skirtinga ir jų supirkimo kaina. Taip pat svarbu įsitikinti ar nėra miško kirtimo apribojimų.

Skirtingos kainos skirtinguose regionuose?

Ar galime daryti prielaidą, kad dzūkijoje miškų pardavimo kaina didesnė nei pavyzdžiui aukštaitijoje? Kainų skirtumo skirtinguose Lietuvos regionuose jaustis neturėtų, jei jos kažkiek ir skiriasi tai labai neženkliai. Tačiau jeigu vertinsime tokio paties dydžio miško kainą dzūkijoje ir aukštaitijoje, tikėtina, kad kainas gausime ženkliai skirtingas, jos gali skirtis net kelis kartus. Kaip jau minėjome miško kainą sudaro, ne jo dydis, o medžių rūšys ir apribojimai. Taigi, jeigu viename regione tokio paties dydžio mišką sudaro vertingesni medžiai kaip pavyzdžiui ąžuolai ir uosiai, savaime aišku, jog jo kaina bus gerokai aukštesnė, nei aukštaitijoje esančio miško, kurį sudaro eglės ir pušys.

Taigi, miško pardavimo kaina priklauso ne nuo regiono, kuriame turite mišką, o nuo jo rūšies bei apribojimų. Vertingiausi medžiai išlieka ąžuolai ir uosiai ir žinoma apribojimų nebuvimas miško kirtimui.