Užpuolė širšės: naikinti patiems ar kreiptis į specialistus?

Nesuradusios tinkamos vietos apsigyventi širšės mielai pasirenka tapti žmonių kaimynėmis ir stato lizdus gyvenamųjų pastatų teritorijoje. Be abejo, gyventojai tokiu radiniu nėra patenkinti. Ką reikia žinoti kalbant apie širšių naikinimą?

Ar saugu naikinti širšių lizdą patiems?

Nieko keisto, kad širšių spiečius gąsdina. Puikiai žinome, kad netikėtai užklupusios širšės gali sukelti pavojų sveikatai ir net gyvybei. Šios vabzdžių atstovės neretai sukuria lizdus žmonių gyvenamojoje ar darbinėje teritorijoje, todėl tokiais momentais reikia imtis skubių sprendimų ir jomis atsikratyti. Dažnai žmonės imasi šio reikalo patys, tačiau reikia išmanyti, kaip teisingai ir saugiai elgtis. Namų sąlygomis dažniausiai naudojami įvairūs purškiami nuodai, tačiau dažniausiai šios priemonės būna trumpalaikės – po kurio laiko problema atsinaujina, o suerzinti gyviai tampa tik dar agresyvesni. Vis dėlto reikėtų labai gerai apsvarstyti, ar verta rizikuoti kantrybe ir sveikata.

Profilaktinės priemonės – ar gali padėti?

Vasaros metu daugiau laiko praleidžiame lauke, dažniau vėdiname patalpas, paliekame atdarus namų langus. Norint apsisaugoti nuo širšių puolimo, vertėtų pagalvoti apie ant langų tvirtinamus tinklelius nuo vabzdžių. Be to, verta prisiminti, kad širšes vilioja saldus kvapas, todėl geriau nepalikti lauke atvirų gėrimų, o maisto produktus laikyti sandariai uždarytus. Gamtoje valgyti saldėsius ar gerti gaiviuosius gėrimus reikia labai atsargiai! 

Kova su širšėmis iš tiesų labai ilga ir varginanti. Kiekvieną pavasarį reikėtų profilaktiškai įvertinti, ar jos neapsigyveno pamėgtose vietose. Kol lizdai dar maži, juos pašalinti daug paprasčiau. Širšėms nepatinka eterinių aliejų aromatai. Veikiausiai ten, kur kvepės mėtomis, čiobreliu ar eukaliptu, pavojingosios viešnios nesilankys. 

Profesionali specialistų pagalba

Vasaros pabaigoje itin paklausiomis tampa kenkėjų kontrolės tarnybos. Iš tiesų, norint saugiai atsikratyti širšių ar kitų gyvių keliamomis problemomis, geriausias sprendimas atiduoti kenkėjus į profesionalų rankas. Specialistai išmano visus kenkėjų naikinimo aspektus, žino, kada jos mažiau aktyvios ir naudoja atitinkamas priemones. Prireikus visuomet galima pasikonsultuoti ir gauti reikiamą informaciją. Kiek kainuos paslaugos, paprastai priklauso nuo vietos, kur yra lizdas, ir naikinimo sudėtingumo. Šiuo metu gausu kenkėjų naikinimo paslaugas teikiančių įmonių, todėl tinkamiausią variantą nesunku surasti nepaisant gyvenamosios vietos: Vilniuje, Kaune, Alytuje, mažesniuose miesteliuose, rajonuose ar bet kurioje kitoje teritorijoje. 

Tik jūs patys turite nuspręsti, kiek esate pakantūs vabzdžiams. Visgi dažniausiai į sveikatą ir ramybę investuoti verta. Rizika naikinti agresyvių vabzdžių lizdus patiems gali būti labai didelė.