Savanorystė Lietuvoje

Jei esate moksleivis, studentas ar tiesiog žmogus mėgstantis visuomeninę veiklą turėtume pasvarstyti apie savanorystę. Tai yra neatlygintinos pagalbos suteikimas. Savanoriaudami galite įgyti naujos patirties, užmegzti naujas pažintis ir svarbiausia suteikti pagalbos tiems, kuriems jos reikia labiausiai. Yra daug įvairių būdų kur galima savanoriauti Lietuvoje pasirinktinai nuo to, kokio pobūdžio savanoriavimą norite atlikti.

Savanorystė itin aktuali turėtų būti moksleiviams, kurie planuoja studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose. Savanoriška veikla turės gerą įtaką ir užsienio aukštosioms mokykloms, o planuojant studijuoti Lietuvoje – prie savo stojamojo konkursinio balo galite prisidėti net 0,25 papildomo balo. Atlikę 3 ar daugiau mėnesių savanorystę užsienyje su Erasmus+ ar Europos solidarumo korpuso programomis arba atlikę 6 ar daugiau mėnesių savanorystę Lietuvoje su Jaunimo savanoriška tarnyba ir gavę atitinkamus pažymėjimus/sertifikatus gausite +0,25 prie savo konkursinio balo norint įstoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas. Jei esate iš mažesnio Lietuvos miesto, bet planuojate studijuoti didmiestyje ir turite galimybę patogiu laiku atlikti savanorystę Vilniuje ar Kaune, tai būtų puiki proga geriau pažinti miestą kuriame planuojate gyventi, tuomet atvykę studentauti jausitės ir orientuositės mieste geriau. Be to, galbūt net susirasite naujų draugų ar susipažinsite su būsimais grupiokais studijoms dar net neprasidėjus.

Jei esate dirbantis ar studijuojantis žmogus, bet norite prisidėti prie Lietuvos saugumo, galite tapti Lietuvos kariuomenės savanoriu. Tokiu būdu galėsite toliau dalyvauti civilinėje veikloje laisvu metu išbandydami savo jėgas kariuomenėje. Tiesa, norint patekti į Lietuvos kariuomenę reikia praeiti atranką. Turite būti LR pilietis, turėti bent pagrindinį išsilavinimą, atitikti amžiaus cenzą (18-60 metų), atitikti fizinio pasiruošimo ir sveikatos reikalavimus. Negalite būti teistas už tyčinius nusikaltimus, Jūsų veiksnumas negali būti apribotas teismo bei negalite per paskutinius 5 metus būti pašalintas iš valstybės politikos pareigų, atleisti iš tikrosios karo tarnybos (ar valstybės tarnybos), pašalinti iš karo mokymo įstaigos dėl priežasčių susijusių su priesaikos sulaužymu. Tapdami Lietuvos kariuomenės savanoriais turėsite dalyvauti pratybose nuo 20 iki 50 dienų per metus. Nors tai savanoriška veikla, bet Jums bus finansiškai kompensuojamas tarnybos laikas. Savanoriškai ištarnavus 3 metus yra užskaitoma nuolatinė privalomoji karo tarnyba, o ištarnavus 10 metų gali būti suteiktas Garbės savanorio karo vardas.