Ką turėtumėte žinoti apie audinius?

Norint įsigyti rūbus, patalynę ir kitus gaminius, kurie tarnautų ne vienerius metus ir neprarastų savo estetinės išvaizdos, būtina atsižvelgti į audinius bei jų sudėtį. Ar žinote, kokios yra pagrindinės audinio pluošto bei audinių rūšys bei kokiomis savybėmis pasižymi skirtingų rūšių audiniai?

Pagrindinės audinių pluoštų rūšys

Dažniausiai yra skiriamos dvi pagrindinės pluoštų (medžiagų) rūšys. Pirmajai rūšiai yra priskiriami pluoštai, kurie yra gaminami mezgimo būdu. Mezgimo mašinomis iš siūlų megzti tekstilės gaminiai, kuriuos įprasta vadinti trikotažo terminu, savo ruoštu taip pat yra skirstomi į dvi rūšis – tai yra lygiuoju būdu mezgamą viengubą trikotažą bei kiek storesnį dvigubą trikotažą. Antrajai rūšiai yra priskiriami pluoštai, kurie gaminami audimo būdu. Šios rūšies pluoštai – tai tekstilės gaminiai, kuriuos įprasta vadinti audinių terminu, yra audžiami iš siūlų specialiomis audimo staklėmis. Pažymėtina, kad audiniai dažniausiai yra skirstomi į sintetinio, dirbtinio ir natūralaus pluošto audinius.

Kokiomis savybėmis pasižymi natūralaus pluošto audiniai?

 Natūralūs audiniai – tai vilna, linas, šilkas, medvilnė ir t. t. Iš gyvūnų kailio gaminamas visiškai natūralus pluoštas, t. y., vilna, gali skirtis savo išvaizda, tankiu, švelnumu, šiurkštumu bei kitomis savybėmis, tačiau tokios savybės, kaip šilumos sulaikymas, šalčio nepraleidžiamumas bei laidumas orui vienija visus gaminius iš vilnos. Pažymėtina, kad vilnos audiniai nėra tepūs bei beveik nesiglamžo, todėl labai dažnai yra įvardijami, kaip vienas praktiškiausių audinių.

Šilkas, kaip ir vilna, yra gyvulinės kilmės pluoštas. Greičiausiai nėra žmogaus, kurio nežavėtų šilko elegancija bei nepriekaištinga išvaizda. Šilkas be kitą ko pasižymi itin geromis higieninėmis savybėmis, labai gerai sugeria drėgmę, puikiai praleidžia orą ir, kas taip pat labai svarbu, nealergizuoja ir nedirgina odos.

Linas – natūralus augalinis pluoštas, garsėjantis savo tvirtumu bei gebėjimu sugerti drėgmę. Šis natūralus audinys, kaip ir kiti natūralūs audiniai, leidžia odai kvėpuoti, todėl dėvėdami rūbus iš šio natūralaus audinio visada jausitės komfortiškai. Visiems žinoma lino savybė yra ta, kad šis audinys yra labai glamžus, bet to bijoti nereikėtų, nes liną išlyginti nėra sudėtinga.

Medvilnė, kaip ir linas, yra augalinės kilmės lengvumu, minkštumu bei laidumu orui pasižymintis audinys. Šis audinys taip pat yra itin higieniškas bei pakankamai tvirtas, todėl labai dažnai naudojamas ne tik rūbų, bet ir patalynės bei kitų gaminių siuvimui.

Kokiomis savybėmis pasižymi dirbtinio pluošto audiniai?

Viskozė yra bene vienas populiariausių ir itin dažnai naudojamų audinių. Šis dirbtinio pluošto audinys yra itin laidus orui, malonus prie kūno, be to jis neįsielektrina ir nereikalauja ypatingos priežiūros. Ne ką mažiau populiarus ir kitas dirbtinio pluošto audinys – tai modalas, garsėjantis puikiu drėgmės sugėrimu, pralaidumu orui bei tuo, kad rūbai, pasiūti iš šio dirbtinio pluošto, nesipūkuoja, nesivelia bei puikiai išlaiko formą.Jeigu šiuo metu ieškote kokybiškų audinių savo svajonių suknelei, švarkui, užuolaidoms, ar kitiems projektams, siūlome sekti šią nuorodą: https://www.have.lt/audiniai-kaune.