Nuo kada ir kur reikia tikrintis prostatą? Ar tai kompensuojama?

Reguliarus sveikatos tikrinimas yra būtinas. Svarbiausia tikrintis be tik dantis bei širdį, tačiau ir kitus organus, kadangi visi yra reikšmingi žmogui ir netinkamas rūpinimasis gali iššaukti sudėtingas ligas. Svarbiausia, kad dažniausiai moterys skiria savo kūnui užtektinai dėmesio, tuo tarpu vyrai vis dar galvoja, kad tai yra gėdinga. Tačiau ar tikrai? Juk prostatos problemos susijusios ne tik su nemaloniais skausmais, tačiau net ir vėžio rizika, tad reguliarus tikrinimasis yra būtinas.

Taigi, siūlome sau skirti dėmesio kuo daugiau ir tuo pačiu reguliariai tikrintis prostatą. Jeigu jau jaučiate skausmą, tikėtina, kad liga yra pažengusi, tad tuomet apskritai negalima laukti nei dienos – reikalingas skubus apsilankymas pas gydytoja. Didžiausias šios ligos atsiradimo faktorius yra amžius, tad pasiekus tam tikrą ribą apsilankymai turi būti reguliarūs. PSA tyrimas turėtų būti atliekamas vyrams nuo 45 metų amžiaus. Tai reiškia, kad vyrai pasiekę šią amžiaus ribą turi suvokti, kad reguliarus apsilankymas pas gydytojus yra būtinas. Pats aktyviausias šios ligos pikas pasiekiamas tuomet, kai vyrui yra 60-70 metų. Taigi amžius dar gana jaunas, tačiau laiku nepastebėjus ligos kyla rizika susirgti prostatos vėžiu. Atliktas PSA tyrimas padeda gana tiksliai nustatyti, ar vyrui nėra jokios grėsmės susirgti šia liga. Jeigu pamatomi kokie nors pakitimai, tokiu atveju dažniausiai pacientas yra siunčiamas pas urologą, kur toliau vertinama jo būklė ir pamačius neatitikimus stengiamasi rasti efektyviausią gydymo būdą. Tyrimai yra nemokami, tad jų kreipkitės į savo šeimos gydytoją.

Prostatos vėžys tikrai nėra diagnozė. Svarbiausia skirti sau kuo daugiau dėmesio ir neteks su juo susidurti nei Jums, nei Jūsų artimiems žmonėms.

Prostatos vėžys yra rizikinga liga, kurios galima išvengti ne tik gyvenant sveikai, tačiau taip pat ir reguliariai rūpinantis savo sveikata. Štai todėl siūlome pasinaudoti reguliariai skelbiamomis akcijomis, kurių metu kalbama apie vyrų tikrinimasi, daugiau dėmesio skiriama sveikatai, juolab, pačiai prostatai, kuri daugeliui žmonių vis dar skamba mistiškai.

Daugiau apie prostatos ligas skaitykite www.homosanus.lt/prostatos-ligu-gydymas