Elektros skydinė – namus saugantis skydas

„Išmuštų saugiklių“ sąvoka greičiausiai yra girdėta ne vienam. Dažnai tai nėra didelis sutrikimas, tereikia pakeisti saugiklius ar iš naujo įjungti jungiklius. Todėl dažnai nesusimąstoma, kam šis įtaisas reikalingas ir ar reikia tikrinti jo veikimą. O iš tikrųjų skydinė – pastatą nuo gaisro apsauganti priemonė – „organizmo širdis“ ir be jos tinkamas elektros srovės grandinės veikimas būtų neįmanomas. Tad, kokiomis ypatybėmis pasižymi ir kuo skiriasi prie pastatų lauke ar viduje esantys skydai ir mažesni skydeliai?

Visų pirma, elektros skydinė turi būti įžeminta ir tai nėra tik dar viena dažnai girdima frazė. Ši ypatybė yra esminė siekiant užtikrinti saugumą, mat, kai saugikliai ar jungtukas yra išmušami, elektros srovė sustabdoma. Tačiau energija niekur nedingsta, todėl reikia jungties, kuri būtų nukreipta į žemę. Tuomet elektros energija yra „išlaisvinama“ ir elektros šoko grėsmė tampa minimali.

Taigi, ką daryti, jei išmuša skydinės saugiklius? Deja, šiuo atveju nėra mygtuko, kurį tereiktų perjungti, todėl saugiklį ar saugiklius reikia pakeisti naujais. Prieš darant tai, reikia įsitikinti, kad visa elektros srovė, atitekanti į skydą, yra išjungta. Tuomet galima išimti saugiklį, tačiau negalima liesti metalinės dalies. Paprasta nuspręsti, ar saugiklis tikrai perdegė, ant jo turėtų būti degimo žymė ar viduje esanti viela atsiskyrusi. Pakeitus nauju, galima atnaujinti srovę, jei elektros vis dar nėra, gali būti, kad ne vienas saugiklis yra perdegęs.

Visgi nors saugiklio pakeitimas ir nėra sudėtingas, ką jau kalbėti, jei užtenka tik atstatyti jungiklį, tačiau elektros perkrova nėra įprastas reiškinys ir tam visuomet yra priežastis. Viena dažniausių – perkrauta elektros sistema, kai įjungiama per daug prietaisų vienu metu. Pabandykite išjungti dalį jų ir atstatyti saugiklius. Neretai tai sukelia orkaitės, oro kondicionieriai, plaukų džiovintuvai. Tačiau, jei pastebima bet kokia elektros sistemos užsidegimo galimybė, iš naujo jungti saugiklių skydo negalima. Tuomet laikas kviesti elektros specialistą, kuris turės ir pakankamai žinių bei patirties, ir įtaisų, kad būtų išsiaiškinta priežastis.