Kava ir pietų miegas – ar galima suderinti?

Kava šiuolaikiniame pasaulyje yra nepamainomas gėrimas, kuris pasižymi ir funckionalumu, ir tradicijomis, ir inovatoriškumu. Puodeliu kavos prasideda dažno žmogaus rytas ir be šio ritualo sunku įsivaizduoti dienos pradžią. Tai – energijos pliūpsnis, sugrąžinantis darbingumą ir budrumą aptingus, pavargus ar tiesiog nuobodžiaujant. Tačiau mokslininkai siūlo naują būdą, kaip kovoti su energijos lygio sumažėjimu – tam suvienijamos, atrodytų, nesuderinamos kavos ypatybės ir pokaičio miegas. Ar tai tikrai įmanoma?

Snustelėjimas taip pat žinomas, kaip veiksmingas būdas pailsinti smegenis, tačiau dienos metu sunku rasti tam laiko, be to, reikia pripažinti, kad turi būti tenkinamos šiokios tokios miegui būtinos sąlygos. Po snaudulio dažnai sunku greitai pabusti, todėl kava visais atvejais yra lengvesnis būdas susigrąžinti jėgas. Tačiau didžiausią aktyvumą gali užtikrinti abi priemonės, naudojamos kartu. Jei išgėrus kavos, žmogus 20 minučių nusnaudžia, pabudęs jaučiasi energingas kaip niekad. Dėl vėlesnio poveikio, kavos efektas pasireiškia praėjus 20-30 minučių laiko tarpui, tad šis laikas gali būti itin naudingai panaudojamas miegui.

Kai užmiegama ilgiau nei 20 minučių, pasiekiamos gilesnio miego stadijos ir pabudus jaučiamas lėtumas, neišsibudinimas. Šis nusnaudimas po kavos puodelio yra optimalus laiko ir gaunamos energijos efektyvumo požiūriu. Per trumpą snaudimo fazę iš smegenų natūraliai pasitraukia miegą skatinančios adenozino medžiagos, todėl pabudus kofeinas turi „laisvą kelią“ veikti.. Jungtinėje Karalystėje kelių tyrimų metu buvo nustatyta, kad Loughborough universiteto studentai buvo linkę daryti mažiau vairavimo klaidų po kavos ir snaudulio nei tie, kurie tik gėrė kavą ar tik numigo. Didesniu atidumu pasižymėjo net ir tiek, kuriems sunkiai sekėsi nusnūsti ir jie tik prigulė 15 minučių.

Panašias išvadas padarė ir Japonijos tyrėjai, kurie nustatė, kad prieš atminties testų atlikimą išgėrę kavos ir snustelėję dalyviai parodė žymiai geresnius rezultatus. Grupė, kuri tik miegojo, budinosi šaltu vandeniu prausdama veidą ar patyrė šviesos blyksnius į akis, tačiau tai nebuvo tiek pat veiksminga, kiek kava ir pokaičio miegas kartu. Dar vieno tyrimas rezultatai stebina net ir labiau: trumpi nusnaudimai ir kava gali būti pakaitalas normaliam nakties miegui. Buvo tiriama 24 jaunų vyrų grupė, kuri parą nemiegojo tik kelis kartus nusnaudė. Dalis, kuri gavo kofeino prieš užsnūstant, pasiekė daug geresnių rezultatų įvairiuose atliktuose testuose palyginti su grupe, kuriai buvo taikomas placebo principas. Taigi, kai trūksta laiko tinkamai išsimiegoti ar tiesiog aptingstate, puodelis kavos ir pokaičio snaudulys – puikus būdas atgauti žvalumą.