Kaip įveikti skrydžio baimę?

Vieniems skristi lėktuvu taip pat įprasta kaip keliauti autobusu arba automobiliu, kitiems tai itin nemaloni patirtis dėl kamuojančios skrydžio baimės. O juk skrydis lėktuvu turėtų būti malonus ir lydimas gerų emocijų. Juk neveltui aplink vaikšto ir keleiviais rūpinasi skrydžio palydovės, galinčios pasiūlyti gėrimų, užkandžių, jei reikia ir pagalvėlę ar užklotą. Tačiau kaip mėgautis visais skrydžio metu teikiamais malonumais, jei baimė prasmegti skradžiai žemę, nukristi į jūrą ar atsitrenkti į kalną – žymiai didesnė nei keksiuko saldumas? Ką daryti, kad skrydis neatrodytų kaip tragedija, ypač, jei skristi tenka dažnai, o oro duobės, priverčia Jus net spygtelti?

 

skrydis

Štai keletas patarimų, turintiems skrydžio baimę:
1. Pirmiausia rekomenduojama patyrinėti baimės priežastis. Nepabijokite išsiaiškinti, dėl ko būtent bijote skristi? Ar tai teroristų baimė, uždarų patalpų ar tiesiog baimė nukristi ir sudužti? Išsiaiškinus tikrąsias skrydžio baimės priežastis bus lengviau su tuo kovoti. Jei sunku išsiaiškinti patiems, apsilankykite pas gydytoją.
2. Svarbu prieš skrydį neklausyti žinių, nes išgirsta žinia apie sprogusį ir nukritusį lėktuvą noro skristi nepadidins ir baimės tikrai nesumažins, atvirkščiai, tapsite paranojiškas.
3. Įlipus į lėktuvą rekomenduojama pasišnekėti su skrydžio palydovu. Jis tikrai Jus nuramins ir patikins, jog esate profesionalų rankose. Nepamirškite ir to fakto, kad lėktuvai laikomi vieni saugiausių transporto priemonių, nei automobiliai, kuriais keliauti iš tiesų daug pavojingiau.
4. Skrydžio metu venkite alkoholio ar gėrimų, sudėtyje turinčių kofeino, nes tokie gėrimai gali tik dar labiau padidinti Jūsų nerimą.
5. Jei laukia tolimas skrydis – pamiegokite. Jei miegoti nesiseka, pabandykite nuveikti tai, kas Jums patinka: paskaitykite knygą, pasiklausykite muzikos arba pažiūrėkite filmą. Jei keliaujate su draugu, suloškite kortų partiją. Taip laikas lėks greičiau, o Jums nebus kada galvoti apie tai, kaip bijote skristi.

 

Nepamirškite, kad skrydžio baimės atsikratyti staiga nepavyks, tačiau ilgainiui su šia problema galima „susigyventi“ ir galbūt net ją įveikti.