Kaip pakeisti padangą?

Ar Jums yra tekę pakeisti padangą? Vyrams matyt ne kartą, o kaip moterys susitvarko su šia užduotimi? Tikrai yra moterų, kurioms padangos keitimas – anokia bėda. Galbūt kai kurios net įsižeistų, kad nuvertinami jų sugebėjimai šioje srityje. Kita dalis moterų, kurios neturėjo progos išmokti, nes ne visos vairavimo mokyklos moko pakeisti padangą, o kai kurios moko tik teoriškai. Ir tikriausiai yra ir tokių, kurios nė nemegino išsiaiškinti kaip keičiama padanga. O kam to reikia? Juk galima išsikviesti pagalbą kelyje! Tačiau būna dienų lyg tyčia, kas jei vieną kartą atsidursite laukuose tarp dviejų miestų ant neasfaltuoto kelio visiškai viena, o aplink nė gyvos dvasios ir telefonas išsikrovęs? Žinoma toks scenarijus primena veikiau siaubo filmą nei tikrą istoriją, bet matyt atsirastų keli žmonės, kuriems yra tekę atsidurti panašioje situacijoje. Taigi, kad būtų nebaisūs tokie nelaimingi sutapimai, tereikia bent teoriškai pasidomėti kokie yra padangos keitimo žingsniai.

1.Visų pirmą patekus į sprogusios ar nuleistos padangos spąstus yra svargu nepamiršti įsijungti įspėjamuosius avarinius žibintus ir pastatyti automobilį kelkraštyje, toliau nuo eismo, lygioje vietoje.

2. Įsitikinkite, kad jums pradėjus darbuotis automobilis bus stabilus: užtraukite rankinį stabdį, palikite įjungtą galinę arba pirmą pavarą ir pakiškite ką nors po ratais.

3. Pasiruoškite atsarginį ratą, pasidėkite netoliese. Pastatykite domkratą po automobilio rėmu, netoli keičiamos padangos vietos. Įsitikinkite, kad domkratas remiasi į tvirtą automobilio rėmą, o ne į plastikinę detalę.

4. Automobilio kelti dar nereikia, pakelkite domkratą tik tiek, kad jis įsiremtų į automobilio rėmą. Sukdami vairą ištiesinkite ratus.

5. Atidenkite ratą ir atlaisvinkite varžtus, jų atsukti iki galo nereikia.. Varžtai visuomet sukami prieš laikrodžio rodyklę. Varžtams atsukti prireiks daug jėgos, galite naudoti kūno svorį.

6. Pakelkite domkratu automobilį taip, kad galėtumėte ištraukti prakiurusią padangą. Stebėkite, kad automobilis būtų stabilus, jei ne – nuleiskite automobilį ir pataisykite domkrato padėtį.

7. Dabar atsukite rato varžtus iki galo, kol jie išsiims.

8. Atitaikykite rato skyles su užsukamų varžtų skylėmis ir uždėkite naują ratą ant stebulės. Tuomet užmaukite varžtus ir prisukite juos ranka kuo stipriau. Po to priveržkite juos raktu. Varžtus sukite ratu paeiliui. Stipriausiai priveržkite jau nuleidę automobilį.

9. Šiek tiek nuleiskite domkratą neapkraudami naujos padangos visu mašinos svoriu ir baigite veržti varžtus.

10. Nuleiskite domkratą ir ištraukite jį. Dar kartą užveržkite varžtus ir uždėkite rato dangtį.

Žinoma išsikvietus pagalbą kelyje su profesionalia autoserviso įranga rato keitimas užtruktų trumpiau, tačiau ne visada atsidūrę keblioje situacijoje galime išsikviesti pagalbą ir tada vienintelis išsigelbėjimas mūsų sugebėjimai.