Fiskars gamintojo istorija

Fiskars – tai suomių įmonė, gaminanti įvairius įrankius: peilius, žirkles, kirvius, kastuvus, sodo inventorių ir daugybę kitokių įrankių, skirtų įvairiems amatams. Įmonės pavadinimas kilęs iš švediško gyvenvietės, esančios pietų Suomijoje, pavadinimo, nes ją įkūrė Švedijos komersantai. Tuo metu, 1649 m., Suomija buvo aneksuota Švedijos, o įmonė buvo – švediškos rūdos apdirbimo ir metalo gamybos centras.

Per ilgus veiklos metus Fiskars lydėjo keletas bankrotų, keitėsi jos valdytojai. 1822 metais, kai Suomiją prisijungė Rusija, įmonę įsigijo John Jacob Julin, farmacininkas iš Turku miesto. Su šiuo savininku prasidėjo ekonominis įmonės augimas: buvo modernizuojama gamyba, iš Didžiosios Britanijos specialiai pakviestas inžinierius, rengiami profesiniai darbuotojų mokymai, įvestas angliško pavyzdžio darbo grafikas. XIX amžiaus pabaigoje įmonė gamino jau daugiau kaip 100 rūšių peilių. Nuo pat gamybos pradžios Fiskars peiliai išsiskyrė savo plieno kokybe, prabangios medienos rankenomis. Daugiau kaip pusė įmonės produkcijos buvo siunčiama į Rusiją. Nemažą pelną Fiskars gavo iš karinių užsakymų, jų dėka įmonės produkcija ypač išpopuliarėjo. Visa tai, Suomijai tapus nepriklausoma valstybe, leido įmonei praktiškai monopolizuoti rinką ir supirkti savo konkurentų įmones. Nuo XX amžiaus pradžios Fiskars gamino ne tik peilius su fiksuotais ašmenimis, bet ir sulankstomus peilius.

1920 metų pabaigos ekonomikos krizė sąlygojo gamybos apimčių mažėjimą ir įmonės nuosmukį. Sulankstomų ir kai kurių brangių nesulankstomų peilių gamyba tuo metu buvo visai nutraukta, o pagrindine peilių rinkos produkcija tapo ekonominės klasės peiliai, tuo pačiu jie turėjo atlaikyti didžiulę ne tik suomių gamintojų, bet ir užsienio fabrikų, pavyzdžiui Švedijos, konkurenciją.

Šiuo metu Fiskars įmonės gamyba daugiausia orientuota į produkcijos eksportą, didžioji dalis siunčiama į Jungtines Amerikos Valstijas. Įmonės metų apyvarta viršija pusę milijardo eurų. Šiandien Fiskars yra multimilijoninė korporacija, kuri turi atstovybes daugiau kaip 40 šalių, keturiuose pasaulio kontinentuose, ir gamina įvairiausių rūšių bei pavadinimų įrankius. Tačiau pagrindinė Fiskars ženklo produkcija – tai aukščiausios kokybės sodo įranga, pasižyminti išskirtiniu dizainu ir galinti patenkinti pačių įvairiausių naudotojų poreikius. O Fiskars kaimas (Fiskarsin Ruukki), kur buvo įkurta Fiskars įmonė, šiuo metu yra garsi ir lankoma Suomijos vieta.