Fejerverkai ir augintiniai – ar tai suderinama?

Daugelis žmonių fejerverkus mėgsta ne tik dėl nuostabaus reginio – kai kuriuos žavi ir pats sprogimo garsas, kuris kartais gali pasirodyti kurtinantis. Vis dėl to, tiems, kurių klausa yra jautresnė, toks triukšmas kartais būna nepakeliamas. Ypatingai jautrūs šiuo atveju mūsų augintiniai – labiausiai tai aktualu tuomet, kai kalba pasisuka apie šunis. Kai kurie iš jų ir bijo tiesiog didesnio garso, todėl fejerverkai jiems tampa itin dideliu išbandymu. Ką reikėtų daryti tokiu atveju?
Šventinių pirotechnikos gaminių atsisakyti tikrai nereikės – kai parduodami fejerverkai gera kaina, sunku nepasinaudoti tokiais pasiūlymais, todėl reikės šiek tiek padirbėti su jautriaisiais augintiniais. Kadangi problema yra pakankamai didelė, atrasti tinkamiausią sprendimą tikrai turėtų pavykti.
Specialistai dažniausiai rekomenduoja pasinaudoti būtent šunims sukurtais raminamaisiais vaistais – jeigu šventės išvakarėse savo augintiniui duosite jų, nebus baisūs jokie fejerverkai. Vis dėl to, pasitaiko atvejų, kai tokie preparatai nesuveikia, o taip pat daugelis, saugodami augintinių sveikatą, nenori jiems duoti papildomų vaistų – tokiais atvejais teks skirti papildomo dėmesio šuns dresūrai ir sėkmingai socializacijai.
Dažnai rekomenduojama išgalvoti situacijas, tai yra, specialiai kelti triukšmą didinant jo garsumą, tačiau nekreipti į tai dėmesio ir leisti šuniui suprasti, jog garsas yra tik papildomas fonas, į kurį nereikia kreipti dėmesio. Tuo metu galima su juo žaisti ar užsiimti kitais įprastiniais darbais, garso per daug nesureikšminant, tačiau tuo pačiu stebint augintinio reakciją, kad jis pernelyg neišsigąstų.
Panašiai elgtis reikėtų ir tuomet, kai vaikštant kartu su augintiniu, netoliese nuaidi fejerverkų šūviai. Tokiu atveju svarbiausia reaguoti kaip įmanoma natūraliau ir neleisti šuniui suprasti, jog kažkas atsitiko. Nerekomenduojama pradėti jo glostyti ar guosti – visa tai jam sukels dar didesnį panikos jausmą ir tikrai nepadės ateityje išvengti panašių situacijų.
Kiekvienas atvejis tokiu atveju yra labai individualus, todėl ir pateikti sprendimo būdai ne visuomet gali būti veiksmingi. Tuomet vertėtų pasikonsultuoti su specialistais, o kol problema dar neišspręsta – surasti tinkamiausią slėptuvę augintiniui, kurioje jis būtų saugus tuo metu, kai Jūs lauke mėgausitės įspūdingais fejerverkų pasirodymais.