Greitieji kreditai internetu: kodėl toks skolinimosi būdas yra žalingas?

Turbūt kiekvienam mūsų bent kartą gyvenime yra pritrūkę pinigų, ir tokioje situacijoje teko galvoti apie tai, kaip būtų galima padidinti savo pajamas, ar ieškoti skolinimosi galimybių. Šiandien pasiskolinti pinigų yra paprasčiau nei bet kada anksčiau – greitieji kreditai internetu gali būti gaunami vos per keliolika minučių. Pritrūkus pinigų tokia galimybė atrodo tikrai labai viliojanti, tačiau svarbu įvertinti ir tai, kad toks skolinimasis gali būti labai žalingas. Už gražaus pasiūlymo slepiasi tikrai nemaži pavojai, taigi, prieš priimant spontanišką sprendimą vertėtų pagalvoti apie tai, ar skolinimasis nepridarys žalos.

Skolintis ne visada yra pigu

Greitųjų kreditų reklamos neretai suvilioja skolinimosi paprastumu, todėl ne visada pagalvojama apie tai, kiek tai gali kainuoti. Deja, greitųjų kreditų kainos įprastai yra gerokai didesnės nei bankų siūlomų vartojamųjų paskolų, tačiau jų gavimas trunka ilgiau. Nemažai klientų nori gauti paskolą čia ir dabar, todėl greitieji kreditai internetu atrodo kaip tikras išsigelbėjimas, tačiau nereikėtų užmiršti, kad tokia skolinimosi galimybė yra ganėtinai brangi. Nors kai kurios greitųjų kreditų bendrovės skelbia, kad pirmas kreditas visiškai nieko nekainuoja, tačiau tokia sąlyga galioja tik tada, jei skola yra grąžinama iki numatytos datos (jei bent dieną pavėluosite, skola gali smarkiai išaugti). Taip pat gana dažnais atvejais yra taikomas sutarties sudarymo mokestis, todėl teiginys, kad kreditas nieko nekainuoja, paprasčiausiai nėra teisingas.

Dideli delspinigiai

Jei greitieji kreditai internetu nėra grąžinami iki numatytos datos, už kiekvieną pradelstą dieną yra skaičiuojami delspinigiai, todėl grąžintina pinigų suma gali būti labai didelė. Jei klientui grąžinti skolą yra pernelyg sudėtinga, tikėtina, kad jis pasirinks galimybę atidėti mokėjimo terminą, o tai kainuos jam papildomai. Jei kredito pratęsimas pasirenkamas dar ir dar kartą, nemažai pinigų išmetama tarsi į balą, o skola taip ir kabo tarsi Damoklo kardas. Dar blogiau, jei nusprendžiama pasiimti papildomą kreditą, kuris padėtų grąžinti ankstesnįjį, ir t.t. Tokiu būdu nė nepajuntama, kaip atsiduriama tarsi užburtame rate, kol galiausiai apskritai susipainiojama, kam ir kada reikės atlikti įmoką.

Keblumai skolinantis ateityje

Nors tuomet, jei greitieji kreditai internetu yra grąžinami laiku, jokių nesklandumų dažniausiai nekyla, tačiau tuomet, jei juos grąžinti yra vėluojama, tai gali užkirsti kelią skolinimuisi ir pirkimui išsimokėtinai. Neatsakingai besiskolinančių asmenų sąrašas gali būti prieinamas net iki dešimties metų, todėl tuomet, jei norėsite pasiimti paskolą ar pirkti išsimokėtinai, galite gauti neigiamą atsakymą. Net ir tuomet, jei greitieji kreditai internetu yra grąžinami laiku, tai jūsų nepaverčia atsakingai besiskolinančiu asmeniu: pavyzdžiui, jei norėsite imti būsto paskolą, jums gali tekti aiškintis, kodėl taip dažnai ėmėte greituosius kreditus (tokie asmenys gali būti laikomi neatsakingais ar nesugebančiais valdyti savo finansinių išteklių).

Pasitaiko ir klaidų

Kartais nutinka ir taip, kad net ir grąžintas kreditas pridaro tam tikrų nemalonumų. Pavyzdžiui, jei nėra užfiksuojama jūsų sumokėta įmoka, gali kauptis skola, o vėliau ji gali smarkiai išaugti. Klientai gali nė nežinoti, kad vis dar yra skolingi greitųjų kreditų bendrovei, todėl labai svarbu pasidomėti, ar visos jūsų įmokos buvo užfiksuotos, ir skolą grąžinote iki paskutinio cento. Žinoma, visus nesusipratimus galima ištaisyti, tačiau tai gali pakenkti jūsų kreditingumo istorijai: jei vėliau norėsite pasiimti būsto ar kitokio tipo paskolą, tą padaryti gali būti gana sudėtinga. Taigi, skolinkitės atsakingai, ir tai jums padės išvengti įvairių nemalonumų.