Kaip gauti M parašą?

Mobiliuosius parašus išduoda įvairūs mobiliojo ryšio paslaugų teikėjai. Šiuo metu „Dokobit“ siūlo galimybę pasirašyti dokumentus ir patvirtinti tapatybes mobiliaisiais parašais: Lietuvoje „Bitė“, „Tele2“ ir „Telia“, Estijoje – „Elisa“, „Tele2“ ir „Telia“, Islandijoje – „Nova“, „Siminn“ ir „Vodafone“. Sprendimų, palengvinančių mūsų kasdienybę, ieškome visur. Vienas iš jų – mobilusis parašas, leidžiantis be papildomų įrankių prisijungti prie savo banko paskyros ar pasirašyti svarbią sutartį elektroniniu būdu. Kaip pradėti naudotis mobiliuoju parašu, prie kokių elektroninių sistemų galima prisijungti ir kaip tai padaryti?

Mobiliuoju parašu naudotis išties paprasta – identifikuoti savo asmenybę jungiantis prie platformos galite visur, kur yra mobilusis ryšys

Be to, jūsų mobilųjį parašą apsaugo du specialūs, tik jums žinomi, sPIN kodai. Pakaks tik juos prisiminti, kad prisijungtumėte prie jums reikalingos elektroninės sistemos ir atliktumėte reikiamą operaciją. Elektroninių parašų plėtrą Lietuvoje neabejotinai paspartino karantino apribojimai – daugybei susitikimų bei susitarimų persikėlus į virtualią erdvę, nuotoliniai parašai tapo neišvengiamu pasirinkimu. Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis dar 2020-ųjų pabaigoje elektroniniais parašais naudojosi apie 35 proc. šalies gyventojų. Nepaisant to, vis dar egzistuoja nemažai sumaišties dėl to, kas telpa į „elektroninio parašo“ apibrėžimą ir kuo parašai vienas nuo kito skiriasi. Iš tiesų kvalifikuotas elektroninis parašas turi aukštą juridinę galią. Iš kvalifikuoto elektroninio parašo galima nustatyti asmens tapatybę netgi paprasčiau nei iš ranka padėto parašo. Skaitmeninėje rinkoje kvalifikuotas elektroninis parašas yra bene patikimiausia ir saugiausia priemonė išreikšti savo valią. Lietuvos civiliniame kodekse nurodoma, kad kvalifikuotas, aukščiausią saugos standartą atitinkantis elektroninis parašas dokumente, teisiškai yra lygiavertis ranka padėtam parašui. O pagal Europos Sąjungos teisės normas parašas tokią pat teisinę vertę turi ir kitose valstybėse narėse. Taigi, teisiškai elektroninis parašas laikomas tiek pat saugiu kiek ir pasirašymas ranka, tačiau tik tuo atveju, jei jis atitinka „kvalifikuoto“ parašo standartą.

Naudokite matuoklius

Norint parašyti, reikalinga speciali SIM kortelė, kurią išduoda jūsų mobiliojo ryšio operatorius, ir mobilusis telefonas. Instrukcijos, kaip suaktyvinti m. Pasirašykite savo mobilųjį telefoną ir pateikite jį savo mobiliojo ryšio operatoriui. Po m. parašo aktyvacijos, galite pradėti juo naudotis tapatybės patvirtinimui (pvz. jungiantis prie savo banko paskyros) arba el. dokumentų pasirašymui. Paprastai naudojantis m. parašu jūsų bus paprašyta suvesti savo telefono numerį bei asmens kodą. Suvedus šiuos duomenis bei patvirtinus veiksmą (prisijungimo ar pasirašymo), ekrane išvysite kontrolinį kodą, po keleto akimirkų kodą išvysite ir savo mobiliojo telefono ekrane. Įsitikinkite, jog šie du kodai sutampa ir telefone spustelėkite „Gerai“. Jeigu su m. parašu jungiatės prie kokios nors sistemos, jūsų bus paprašyta suvesti savo sPIN1 kodą, jeigu ketinate pasirašyti dokumentą, jūsų bus prašoma suvesti sPIN2 kodą (turimų sPIN kodų kiekis priklauso nuo to, kokią SIM kortelę jums išdavė jūsų mobiliojo ryšio teikėjas, gali būti, jog tiek prisijungimui, tiek pasirašymui jūs turite tik vieną sPIN kodą).

Mobiliojo parašo paslaugų teikimas siejamas su mobiliaisiais ryšiais, todėl nutrūkus mobiliojo ryšio tiekimui, m. Parašo paslauga. Jei keliaujate ir nesate tikri dėl mobiliųjų paslaugų prieinamumo, apsvarstykite galimybę pasinaudoti kitomis eID priemonėmis, pavyzdžiui, prie interneto prisijungiančia programėle Smart-ID. Kvalifikuotas elektroninis parašas yra saugiausia ir šiai dienai vienintelė pasirašytam ranka dokumentui prilygstanti virtualaus parašo forma. Toks parašas sukuriamas naudojant kvalifikuotą elektroninio parašo kūrimo įtaisą ir patvirtinamas kvalifikuotu elektroninio parašo sertifikatu