Kaip savo darbą organizuoja privatūs darželiai?

Privatūs darželiai yra tokios pat oficialios švietimo įstaigos, kaip ir valstybiniai darželiai, todėl ir jiems reikia turėti leidimą vykdyti ikimokyklinio ugdymo veiklą, kuris garantuoja, jog įstaiga dirba vadovaudamasi reikiamais teisės aktais. O juose dirbantiems specialistams keliami tokie pat išsilavinimo reikalavimai, kaip ir valstybiniuose darželiuose.

Kokie yra maitinimo reikalavimai privačiuose darželiuose?

Pagrindinis reikalavimas yra toks – maistas, kuris patiekiamas darželyje, be jokių išlygų turi būti šviežias ir karštas. Tiek vietoje gaminamas, tiek atvežamas maistas privalo atitikti šį reikalavimą. O valgiaraštis turi būti suderintas su dietologu bei patvirtintas Maisto ir veterinarijos tarnybos. Valgiaraščiai yra sudaromi atsižvelgiant į vaikų amžių, į nurodytas paros maistinių medžiagų ir energijos normas bei į tai, kokia yra mažylio buvimo darželyje trukmė.

Kuo pasižymi vaikų ugdymo pobūdis privačiuose darželiuose?

Pagrindinis dėmesys privačiuose darželiuose yra skiriamas tam, kad vaiko raida vyktų kuo sklandžiau. Tokių darželių darbuotojų gretose yra daug jaunų darbuotojų, kurios geba labai lengvai užmegzti teigiamus ryšius su vaikais. Kartu su jaunimu čia dirba ir nemažas būrys patyrusių specialistų, nes privatūs darželiai jiems pasiūlo tikrai geras darbo sąlygas. Tad vaikai perduodami į tikrai patikimų ugdytojų rankas, todėl tėvai tikrai yra ramūs dėl savo vaikų priežiūros lygio.

Ko išmoksta vaikai, kurie lanko privatų darželį?

Vaikai, kurie lanko privatų darželį, jame išmoksta savarankiškumo, pasitikėjimo savo jėgomis. O tai juos skatina patiems imtis iniciatyvos, atlikti daugumą veiksmų, kuriuos anksčiau už juos atlikdavo suaugusieji. Čia vaikai pratinami planuoti savo darbus, kurie padėtų pasiekti iškeltus tikslus. Jeigu jų siekimo metu kas nors nepavyksta ir pakrypsta kita, nei norima linkme, vaikas nėra dėl to baramas ar menkinamas.

Jam tik patariama, kaip kuo efektingiau ištaisyti klaidą arba nenusisekusią veiklą pradėti iš naujo ir galų gale pasiekti ilgai lauktų teigiamų rezultatų. Šitokiu būdu vaikas ne tik išmoksta save kritiškai įvertinti, bet ir tuo pačiu, kritinio mąstymo dėka, pasirenka patį tinkamiausią klaidos pašalinimo variantą. Tai skatina vaiko pozityvumą ir ugdo jo charakterio tvirtumą, kas labai pravers ateityje.