Tarptautiniai perkraustymai: dažniausios emigracijos priežastys ir apie ką reikia pagalvoti kraustantis?

Kai tik pasaulyje neliko (tiksliau sumažėjo) sienų, tai lietuvaičiai pabiro po visą pasaulį. Nors ir mylintys savo gimtinę, tačiau, žingeidūs, trokštantys karjeros aukštumų, solidžių atlyginimų, kelionių ir svetimų kultūrų, jie ne tik keliauja po pasaulį, bet ir emigruoja. Emigracijos priežastys įvairios. Vieni iškeliauja studijuoti, dalyvauja jaunimo mainų programose, susižavi šalimi, gauna rimtus, dėmesio vertus darbo pasiūlymus ir lieka. Antri dirba tarptautinėse organizacijose ir gauna paaukštinimus arba paskyrimus į kitus filialus.

Buvo atliktas tyrimas, kurio metu žmonės buvo apklausiami dėl kokių priežasčių jei emigruotų iš Lietuvos į svetimas šalis. Apibendrinus lietuvių atsakymus, ryškiausios priežastys yra: geresnių gyvenimo sąlygų ir standartų siekimas, prasta šalies ekonominė situacija, perspektyvesnės karjeros (tarptautinės karjeros) galimybės svetur, noras įgyti profesinę patirtį užsienyje, siekis išmokti užsienio kalbas ir lavinti kalbėjimo įgūdžius, patirties kaupimas, iššūkių troškimas. Kai kurie, kaip priežastį, net įvardiną galimybę pradėti naują gyvenimą. O kitos emigrantų dalies motyvai nėra susiję su gyvenimo sąlygomis, finansais ir karjera, jie tiesiog nori pažinti naujas, svetimas kultūras, juos traukia geresnės klimato sąlygos, giminystės ar meilės ryšiai ar noras užmegzti naujas pažintis.

Taigi, priežastys įvairios, kodėl gi emigrantai palieka Lietuvą. Tarptautiniai persikraustymai gali tapti tikru galvos skausmu. Ir sunku pasakyti, kam tai didesnis rūpestis ir galvos skausmas, mažai daiktų su savimi galinčiam pasiimti studentui ar šeimynai, kuri persikrausto į kitą šalį gyventi ne tik su visais savo daiktais, bet ir su baldais.

Apie ką gi reikia pagalvoti kai tarptautinis persikraustymas jau visai arti?
Visų pirma Jums reikia apsispręsti ar turite galimybę ir sąlygas kraustytis savo jėgomis ir ištekliais, ar patikėsite savo turto pervežimo darbus profesionaliai perkraustymo paslaugas teikiančiai firmai. Jei turite furgonėlį į kurį tilptų visi šeimos daiktai, galite svarstyti savarankišką persikėlimą. Na, o jei daiktų turite labai daug, o transporto priemonė standartinė, tuomet pradėkite ieškoti tarptautinius perkraustymus vykdančios įmonės.

Jei kreipsitės į rimtą ir stambią tarptautinio perkraustymo paslaugas teikiančią įmonę, atsižvelgiant į Jūsų persikraustymo tašką ir laiko terminus, bus renkamas optimaliausias perkraustymo būdas. Perkraustymai gali būti vykdomi keliais, geležinkeliais, jūra, oru arba multimodaliniu būdu, tai reiškia, jog pagal poreikį derinami įvairūs transportavimo būdai vienas su kitu.

Kiti svarbūs tarptautinio persikraustymo komponentai apie kuriuos reikia pagalvoti prieš pradedant persikraustymo darbus:

  • sandėliavimo paslaugos (jei bus reikalinga laikina daiktų ar baldų laikymo vieta prieš
  • persikelaint iš vienos gyvenamos vietos į kitą);
  • muitinės tarpininko paslaugos;
  • pakavimo priemonės ir paslaugos;
  • turto draudimas perkraustymo metu.

Jei galvojate nusiimti dalį persikraustymo naštos ir patikėti darbus perkraustymo įmonei, turėkite galvoje, kad paprastai įmonėse galima užsakyti tik vieną ar kelias reikalingas paslaugas, o ne visą jų komplektą.