Kokią įmonę steigti Lietuvoje?

Pradedant galvoti apie verslą, pirma reikia turėti ne tik verslo planą, bet ir žinoti, kokią įmonę steigti. Tačiau dar nėra idealaus varianto kokia įmonės veikla šiuo metu tikra aukso kasykla, bet norint turėti tikrai pelningą verslą, pirma, reikia gerai išplanuoti visą įmonės veiklą, tikslus bei ypatumus, kad būtų pritrauktos naujos investicijos ir taip papildomas įmonės kapitalas. Viskam reikalingas itin struktūrizuotas planas, kuriuo nuosekliai turi būti vadovaujamasi.

Pagal visą kokią įmonę steigti nustato pats įmonės steigėjas, kai tai yra žinoma, tuomet verslą įregistruoti užtrunka nuo 2 iki 5 ar 10 dienų. Kai steigiama uždaroji akcinė bendrovė reikia turėti įstatinį kapitalą, kuris turi būti ne mažesnis nei 3 000 eurų, šis kapitalas visiems įmonės steigėjams ir akcininkams nebus grąžinamas, tačiau už šią sumą bus galima įsigyti turto bei reikiamų paslaugų verslo pradžiai. Jei yra steigiama individuali įmonė ar mažoji bendrija, įmonės steigėjui nereikės įnešti jokio kapitalo. Mažajai bendrovei pakanka įnešti nedideles sumas, o jau vėliau suma gali didėti priklausomai nuo įsteigtos įmonės veiklos. Čia galimas bendrijos narių atviras susitarimas.

Taigi kokie yra pagrindiniai šių įmonių skirtumai?

Pirmas skirtumas tai narių skaičius įmonėje. UAB turi akcininkus, kurių skaičius gali būti iki 250 fizinių bei juridinių asmenų. IĮ gali būti tik vienas steigėjas, fizinis asmuo, kuris neturi tokio pat statuso kitoje įmonėje, o mažąją bendriją sudaro ne daugiau nei 10 fizinių asmenų.
Antra, atsakomybė. Kaip ir minėjo ankščiau, IĮ neturi įstatinio kapitalo, todėl už visus įsipareigojimus ir neįvykdytas prievoles jis atsako tik savo asmeniniu turtu. Bankrutavus UAB prarandami tik akcininkų įnešti pinigai, niekas iš investuotojų ar steigėjų neturi padengti nuostolių savo asmeniniu turtu. Tokia pati situacija taikoma ir turi MB skolų.

Iš esmės, tai yra pagrindiniai skirtumai ir privalumai ką reikia žinoti pasirenkant kokią įmonę steigti. Viskas priklauso tik nuo pačio steigėjo noro bei verslo plano. Jeigu steigėjas nusprendžia turėti individualią įmonę, vėliau plėtros metu jis ją gali pakeisti į UAB.