KOKYBIŠKA SKARDINĖ STOGO DANGA ILGAAMŽIŠKAM STOGUI

Stogas yra ta pastato struktūros dalis, kuri ne tik uždengia pastatą ir saugo kitas jo konstrukcijas nuo aplinkos poveikio, bet ir užbaigia pastatą, formuodamas jo siluetą bei suteikdamas dekoratyvumo. Stogo dangų įvairovė yra gana didelė, todėl apsispręsti gali būti sunkoka. Vis dėlto tie, kas ieško kokybiškos, ilgaamžės ir estetiškai atrodančios stogo dangos už racionalią kainą, dažniausiai renkasi skardinę stogo dangą.

Kas lemia skardinės stogo dangos populiarumą?

           Skardinės stogo dangos populiarumą lemia keletą kriterijų. Vienas iš jų – tai ilgaamžiškumas. Skardinė stogo danga, jeigu ji tinkamai prižiūrima, gali tarnauti 50 ir daugiau metų. Jos patvarumas atšiaurioms oro sąlygoms yra neįtikėtinas. Ši danga visiškai „nebijo“ stipraus vėjo ir yra atspari korozijai. Žinoma, jeigu skardinę stogo dangą mechaniškai pažeisite, gali atsirasti korozijos židinių, tačiau juos lengva pašalinti, nuvalius rūdis, o pažeistas vietas nuriebalinus ir nugruntavus. Dar vienas kriterijus, lemiantis skardinės stogo dangos populiarumą, yra šios stogo dangos atsparumas ugniai. Skardinė stogo danga yra viena iš tų stogo dangų, kurių realus atsparumas ugniai yra iš tiesų didelis. Jeigu esate žmogus, kuriam itin svarbu tvarios ir visiškai perdirbamos medžiagos, tada skardinė stogo danga kaip tik jums. Ši stogo danga, atitarnavusi jai skirtą laiką, gali būti visu 100 proc. perdirbama ir panaudojama kitiems plieniniams produktams gaminti.

Kokios yra skardinės stogo dangos rūšys?

              Skardinė stogo danga įprastai yra skirstoma į penkias pagrindines rūšis – tai čerpinės skardos stogo danga, lygios skardos lakštų stogo danga, profiliuotos skardos lakštų stogo danga, trapecinė skardinė stogo danga bei stipraus profilio skardinė stogo danga. Čerpinės skardos stogo danga dažnai yra vadinama modernia čerpių alternatyva. Elegantiškos išvaizdos čerpinė skardinė stogo danga yra naudojama šlaitiniams stogams dengti bei pasižymi tuo, kad lakštų paviršius yra padengtas poliesterio sluoksniu. Lygios skardos lakštų stogo danga puikiai tinka praktiškai bet kokiam pastatui, įskaitant architektūros paveldo objektus. Profiliuotos skardos lakštų stogo danga tinka tiek šiuolaikinės architektūros, tiek paveldo objektais laikomiems pastatams. Trapecinė skardinė stogo danga naudojama tiek gyvenamųjų namų, tiek žemės ūkio paskirties pastatų stogams dengti. Stipraus profilio skardinė stogo danga puikus pasirinkimas plačios aprėpties ir labai didelės laikomosios galios reikalaujančių pastatų stogams dengti.

Kokiems stogams tinka skardinė stogo danga?

            Skardinė stogo danga tinka praktiškai visų tipų pastatų stogams dengti, įskaitant architektūros paveldo objektus. Žinoma, yra vienas „BET“, tai stogo nuolydis. Jeigu norite savo pastato stogą dengti čerpine skardine stogo danga, tada minimalus stogo nuolydis turėtų būti ne mažesnis nei 14 laipsnių. Planuojantiems rinktis trapecinę skardinę stogo dangą, derėtų žinoti, kad reikalavimai stogo nuolydžiui, montuojant šią dangą ant medinių ir ant metalinių grebėstų skiriasi. Montuojant trapecinę skardinę stogo dangą ant medinių grebėstų, minimalus stogo nuolydis turėtų būti ne mažesnis nei 8 laipsniai, o štai montuojant šią stogo dangą ant metalinių grebėstų, minimalus stogo nuolydis turėtų būti ne mažesnis nei 6 laipsniai. Pastaruoju atveju turėtų būti papildomai sandarinami jungimai tarp skardos lakštų. Minimalaus 5 laipsnio nuolydžio pilnai pakanka tada, kai norima sumontuoti klasikinių profilių skardinę stogo dangą.