Kas laukia nėščiosios pirmojo trimestro metu?

Viena vertus, žinia apie nėštumą dažnu atveju suteikia euforijos jausmą, kita vertus, tai 9 mėnesiai nežinomybės bei nuolatinės baimės dėl kūdikio sveikatos.

Pirmoji prenatalinė apžiūra

Pirmaisiais nėštumo mėnesiais svarbu nuvykti į gydymo įstaigą, kurioje nėščiajai būtų atlikta pirmoji prenatalinė apžiūra, nes šiame etape labai svarbu nustatyti, kiek laiko moteris jau laukiasi ir įsitikinti, kad vaisius vystosi tinkamai. Jei dėl tam tikrų priežasčių kyla abejonių dėl tinkamo vaisiaus vystymosi, rekomenduojame atlikti neinvazinį prenatalinį tyrimą, kurį galima atlikti jau nuo 10-os nėštumo savaitės. Su NIPT tyrimais susijusią informaciją rasite šiuo adresu: https://www.placenta.lt/nipt-neinvaziniai-prenataliniai-tyrimai/.

Kas yra prenatalinė patikra?

Prenatalinė patikra yra neinvazinis metodas, leidžiantis nustatyti apsigimimų, chromosomų anomalijų ir sunkių vaisiaus ligų riziką. Juos turėtų atlikti kiekviena kūdikio besilaukianti moteris, bet ypatingai tam tikro amžiaus sulaukusios moterys (35 metų amžiaus ir daugiau). Laimei, 95 % atvejų prenatalinio tyrimo rezultatai nesukelia jokio nerimo. Likusiems 5 %, jei yra įtarimų dėl tam tikrų galimų vaisiaus anomalijų, atitinkamų veiksmų galima imtis daug anksčiau (dažniausiai nuo 10-os nėštumo savaitės). Ankstyvi vaisiaus sveikatos tyrimai yra labai svarbūs, nes šiuolaikinė medicina tam tikrais atvejais leidžia naudoti gydymą dar vaisiui esant įsčiose.

Prenataliniai tyrimai pirmame trimestre – koks jų tikslas?

Biochemins prenatalinis tyrimas PRISCA, atliekamas pirmojo nėštumo trimestro metu, vertina genetinių defektų riziką. Tai atliekama remiantis ultragarsiniu vaisiaus anatomijos įvertinimu. Taip pat į PRISCA analizę įtraukiami biocheminių kraujo tyrimų: PAPP-A ir beta-HCG rezultatai. Šį tyrimą rekomenduoja Lietuvos ginekologų draugija, todėl kiekviena nėščioji turėtų jį atlikti.

Pirmasis ultragarso tyrimas – kas tikrinama?

Ultragarso tyrimas yra pirminis vaisiaus anatomijos įvertinimas. Tačiau nėštumą prižiūrintis gydytojas, prieš pradėdamas tirti atskirus vaiko organus, pirmiausia įsitikina, kad vaisius gyvas, be to, ar tai vienas, o gal du ar daugiau vaisių. Jei nėštumas daugiavaisis, svarbu patikrinti vaisiaus vandenų kiekį ir kitus medicininius niuansus. Tuomet gydytojas toliau tęsia vaisiaus apžiūrą. Jis matuoja galvą (jos formą bei dydį), liemenį ir galūnes. Pagal vaisiaus kūno dalių dydį galima spręsti, kiek laiko trunka nėštumas ir nustatyti preliminarią gimdymo datą. Taip pat vertinamas stuburas ir vidaus organai: smegenys, širdis, šlapimo pūslė, skrandis. Tada yra patikrinamas nosies kaulo išsivystymas. Tai labai svarbus parametras, nes statistika rodo, kad net 60 % vaikų su Dauno sindromu ir 50 % vaikų su Edvardso sindromu šio kaulo neturi.

Kada vyksta pirmoji nėščiosios apžiūra?

Pirmoji prenatalinė apžiūra turėtų būti atliekama nuo 11 savaičių iki 13 savaičių ir 6 nėštumo dienos, kai embriono ilgis (CRL) yra 45–84 mm. Tai būtina sąlyga. Atliekant tyrimus iki šios datos ar po jos, neįmanoma apskaičiuoti genetinių defektų rizikos, o tyrimų rezultatai nėra patikimi. Apžiūros datos paskyrimas skiriamas pagal iš pacientės gautą informaciją: paskutinių menstruacijų datą, einamąją nėštumo savaitę ir planuojamą gimdymo datą.

Prenatalinių tyrimų saugumas

Prenataliniai patikros tyrimai, įskaitant ultragarso ir PAPP-A bei beta-hCG tyrimus, yra visiškai saugūs tiek vaisiui, tiek mamai, nes niekaip netrukdo vaisiaus aplinkai. Tokie tyrimai yra atliekami norint sužinoti, ar vaisius neturi vieno iš šių: Dauno (21 trisomija), Edvardso (18 Trisomija) ir Patau (13 Trisomija) sindromų. Vis dėlto, PRISCA analizės tikslumas siekia tik 70-80 %. Genetiniai neinvaziniai prenataliniai tyrimai (NIPT) yra ženkliai tikslesni (iki 99 %) ir apima platesnį spektrą galimų genetinių sutrikimų. Šie tyrimai atliekami naudojant paprastą mamos kraujo mėginį.  NIPT tyrimams nereikia specialaus pacientės pasiruošimo, nebūtina laukti tuščiu skrandžiu – prieš tyrimą nėščioji gali valgyti.