Į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį, renkant mokyklą pradinukui?

Pirmoji diena mokykloje yra bene labiausiai nerimą keliantis gyvenimo momentas ne tik į mokyklą pradėsiančiam eiti vaikui, bet ir jo tėveliams. Dvylikos metų trukmės gyvenimo etapo pradžią žyminti diena reikalauja specialaus pasiruošimo: asmeninių ir mokymosi priemonių, dienos režimo aptarimo bei kruopštaus kiekvienos dienos planavimo. Nepaisant to, į tam tikrus dalykus žiūrima tarsi pro pirštus: tėveliai neretai parenka savo atžalai tą mokyklą, kuri arčiausia namų ar jų darbovietės ar į kurią eina draugų ar artimųjų vaikai, tačiau toks sprendimų priėmimo būdas nebūtinai užtikrina geriausią švietimo kokybę. Nors vyresnėse klasėse mokiniai patys gali spręsti, ar nori toliau mokytis toje pačioje mokykloje, ar verčiau rinktųsi kitą įstaigą, tačiau pradinukai tokių sprendimų priimti dar negali, – už juos mokyklą renka tėveliai, tad į ką labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį?

Mokytojų profesionalumas

Pirmoji vaiko mokytoja – vienas labiausiai jam įtaką darančių suaugusiųjų po tėvų. Mokytojos ir klasės draugų apsuptyje mažieji mokinukai praleidžia nuo šešių iki devynių valandų per dieną, todėl nenuostabu, jog renkant savo atžalai mokyklą, pirmiausia dėmesį turime atkreipti būtent į mokyklos darbuotojų, o ypač pedagogų profesionalumą. Mokslo metams baigiantis beveik visose pradinio ugdymo įstaigose yra rengiamos atvirų durų dienos, kurių metu tiek patys mokiniai, tiek ir jų tėveliai gali betarpiškai bendrauti su mokyklos bendruomenės nariais, būsimaisiais mokytojais ir kitais specialistais. Taip pat patariama atkreipti dėmesį į tai, kiek kartų per metus mokytojai yra įpareigojami bendrauti su tėvais, teikti jiems atgalinį ryšį apie vaiko mokymąsi ir tobulėjimą, – pradinių klasių mokiniams namų darbus neretai padeda ruošti ir tėveliai, todėl svarbu, kad jie nuolat žinotų apie tai, kaip sekasi jų atžalai.

Ugdymo programa

Antrasis svarbiausias faktorius renkant mokyklą pradinukui yra ugdymo programa bei kokybė. Pradinis ugdymas turi ne tik supažindinti mažąjį žmogų su mokymusi, bet ir padėti augti jam kaip asmenybei. Per keturis pradinio ugdymo metus įgyjamos žinios pradinuką turi įvesti į aktyvų mokymosi bei atradimų ritmą, išmokyti jį aktualiausių socialinių gebėjimų ir supažindinti su jų pritaikymu įvairiose realaus gyvenimo situacijose. Visgi, tokiomis savybėmis pasižyminčiu pradiniu ugdymu gali pasigirti ne kiekviena mokykla, o, tikėtina, kad ja nepasižymės ir ta, kuri bus įsikūrusi arčiausiai jūsų namų. Čia patariama atkreipti dėmesį į tai, ar pradinio ugdymo programa yra sukurta remiantis integruoto mokymosi taisyklėmis: informacijos visapusiškumu, žinių prasmingumu, skirtingų disciplinų darna. Itin svarbu, jog nuo pat pirmosios klasės vaikas būtų mokomas pažinti, savarankiškai, tačiau ne ką mažiau atsakingai tyrinėti, bendradarbiauti, kūrybiškai bei kritiškai mąstyti ir imtis iniciatyvos.

Mokymosi aplinka ir vizija

Puikiai žinome, jog įkvepianti mokyklos aplinka turi svarų indėlį mokinio tobulėjimui, tačiau renkant mokyklą savo atžalai nespręskite apie ją tik iš to, kaip ji atrodo. Kur kas svarbiau yra tai, kokios technologijos naudojamos mokinių ugdymo procesui paįvairinti, akiračiui praplėsti, įvairiems tyrimams atlikti ar darbams ruošti. Būtina užtikrinti tai, jog mažasis pirmokas mokykloje jausis patogiai bei turės daug papildomos įgūdžius lavinančios, multifunkcinės erdvės, galės sportuoti. Pasidomėkite ir tuo, kokiose erdvėse už mokyklos ribų taip pat bus vykdomas kūrybiško mokymosi procesas, ir būtinai įsitikinkite, jog jūsų šeimos vertybės sutampa su tomis, kurios vertinamos ir ugdomos mokykloje.

Pradinis ugdymas yra ypatingai svarbus kiekvieno mokinio gyvenimo laikotarpis ne tik todėl, jog čia užsimezga pirmosios draugystės ir sukaupiamos esminės žinios, bet dar ir dėl to, jog čia prasideda mokinuko kelias į kūrybišką ir atradimų kupiną gyvenimą. Tam tikrus dalykus gyvenime reikia rinktis atsakingai, o kai kalba pasisuka savo atžalos ugdymo temos link, priimami sprendimai turi būti patys logiškiausi ir atsakingiausi.