Savanorystė gyvūnų prieglaudoje

Šunys ir katės yra vieni populiariausių ir dažniausiai pasirenkamų tapti šeimos augintiniais žmonių namuose. Gan daug žmonių Lietuvoje namuose turi augintinį, deja Lietuvoje turime ir daug gyvūnų prieglaudų kurios dažniausiai dirba pilnu pajėgumu. Dėl vienos ar kitos priežasties žmonės neberanda vietos augintiniui savo namuose ir jį atiduoda į globos namus arba tiesiog atsikrato augintiniu jį kur nors paliktadamas, o vėliau kas nors šį augintinį atgabena į gyvūnų prieglaudą kur juo yra rūpinamasi.

Sunku pasakyti tikslų gyvūnų globos namų skaičių Lietuvoje, bet jų yra apie 40. Lietuvoje turime daug gerų žmonių kurie gyvūnus globoja ne verslo tikslais, o paprasčiausiai gerumo. Yra pastebėta tendencija, kad šeimos atsisako savo augintinių neilgai trukus po Šventų Kalėdų meto. Gyvūnų globėjai mano, kad taip nutinka dėl to, nes tėveliai vaikams per Kalėdas padovanoja šuniuką ar kačiuką, o vėliau visa šeima supranta, kad augintiniu reikia daug rūpintis ir niekas iš šeimos narių nenori tuo užsiimti. Viena didžiausių klaidų, tai galvoti, kad šuo ar katinas pasirūpins savimi pats. Augintinius reikia ne tik pamaitinti, bet reikia su jais ir užsiimti, žaisti, pavedžioti lauke, dresuoti, šukuoti, maudyti, o prireikus ir gydyti bei slaugyti. Nemažai žmonių neįvertina kiek atsakomybės ir laiko reikalauja augintinis todėl gerai neapgalvojus ir neįvertinus savo galimybių tokie žmonės įsigyja augintinį, bet iškilus sunkumams juo vienaip ar kitaip atsikrato.

Pats geriausias būdas įsitikinti ar esi pasiruošęs turėti augintinį yra savanoriavimas gyvūnų prieglaudoje. Augintinių globos namai nuolat laukia gerų žmonių kurie norėtų neatlygintinai padėti namų neturintiems augintiniams. Savanoriai reikalingi įvairiems darbams, kuriuos reikia atlikti ir turint savo augintinį. Tai yra rūpintis gyvūnų narvelių ar kraiko dėžučių švara, užsiimti gyvūnų priežiūra (pamaitinti, pabendrauti, pavedžioti, pažaisti), slaugyti augintinius, nugabenti juos pas veterinarą prireikus. Daugelis gyvūnų prieglaudų laukia ir savanorių norinčių pasiimti augintinius į globą namuose. Jei svajojate apie augintinį, o gal jo labai nori Jūsų vaikai, tuomet tai yra puiki galimybė pasitreniruoti ir pasibandyti ar galėsite tinkamai pasirūpinti augintiniu ir ar jis Jums nesukels per didelių papildomų rūpesčių. Globojant augintinį namuose gyvūnų prieglaudos dažniausiai pasirūpina augintinio maistelio ir veterinarijos išlaidų finansavimu.

Būkime visuomeniški ir rūpinkimės silpnesniais už mus. Ieškodami augintinio, apsilankykite prieglaudoje ir galbūt ten rasite savo naują šeimos narį kuris Jūsų labai laukia.