Savanorystė vaikų namuose

Lietuva turi tikslą, kad vaikų globos namuose neliktų beglobių vaikų, bet kol kas šis planas yra dar toli iki tikslo pasiekimo. Lietuvoje vis dar yra tūkstančiai vaikų augančių globos namuose ir tik labai maža dalis jų yra našlaičiai. Dauguma yra paimti iš asocialių šeimų arba jų atsisakė gimdytojai. Beglobiams vaikams augti yra labai sunku. Didžiąją gyvenimo dalį augant globos namuose turėtų būti labai sunku žinoti kaip reikia sukurti laimingą šeimą suaugus.

Visuomeniški žmonės gali savanoriauti vaikų globos namuose. Suaugusiųjų savanorystė yra suaugusiojo ir vaikų globos namuose gyvenančio vaiko draugystė. Jūs galite pasiimti vaiką iš vaikų globos namų ir suteikti jam gražias akimirkas, kurias jis prisimins galbūt visą gyvenimą. Beglobiam vaikui galite padaryti mažą šventę tiesiog su juo išeidami į miestą ar nuvažiuodami į gamtą pasivaikščioti. Be to, galite vaiką priglausti savo namuose savaitgaliais, švenčių ar atostogų dienomis. Suderinus su globos namų administracija galite vaiką iš globos namų pasiimti ir dažniau. Tam, kad galėtumėte tapti savanoriu turite atitikti tam tikrus reikalavimus. Norint tapti savanoriu geriausia kreiptis tiesiogiai į Jums patogius globos namus pasiūlant savo pagalbą. Standartiškai turėsite užpildyti prašymą leidimui savanoriauti gauti, pateikti asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją, pateikti medicininį pažymėjimą išduotą pagal apskaitos formą nr. 046/a, kai kuriais atvejais reikia pateikti darbovietės ar mokymo įstaigos rekomendaciją. Šioje savanorystės programoje gali dalyvauti tik tie vaikai, kurie gali suvokti, kad su šeima bendrauja tik laikinai ir, kad tai nėra jų nauji globėjai. Paprastai tai būna vaikai nuo 7 metų amžiaus.

Taip pat galite dalyvauti ir Big Brothers Big Sisters projekte. Tam turėsite praeiti mokymus ir būti specialiai paruoštas asmeniniam bendravimui su Jums paskirtu 7 – 14 metų vaiku ar paaugliu. Galėsite vaikui padėti įveikti įvairius gyvenimiškus sunkumus, lengvus psichologinius sunkumus. Jūsų bendravimas bus konsultuojamas specialistų, tad nerimauti nėra dėl ko. Šiame projekte dalyvaujantys savanoriai suteikia vaikams labai reikalingą palaikymą ir teigiamą suaugusio žmogaus pavyzdį. Big Brothers Big Sisters savanoriai turi susitikti su priskirtu vaiku iš vaikų globos namų bent kartą į savaitę mažiausiai dviems valandoms. Projekto pradžioje pasirašoma “draugystės sutartis” kuri galioja metus laiko. Po to sprendžiama ar sutartį pratęsti ar nutraukti.

Vaikų namuose augantys vaikai labai laukia savanorių, kurie iš tikrųjų nori su jais praleisti laiką, galbūt parodyti pozityvesnį gyvenimo pavyzdį ar paprasčiausiai pasikalbėti. Suteikite paliktiems vaikams džiaugsmo tapdami jų naujais draugais.