Kas yra transporto teisė?

Teisė – ypatingai senas ir gilias tradicijas turintis mokslas. Per daugelį amžių, jos šakų buvo išskirta ne viena, o šiandien bene viena aktualiausių sričių yra tranporto teisė. Šios srities specialistai, transporto teisės advokatai, padeda išspręsti visus visuomeninius santykius transporto srityje. Įvairūs su krovininiu transportu, tarptautiniais maršrutais ir kitais siejami neaiškumai ir problemos dabar darosi vis populiaresni dėl didėjančio logistikos srauto, todėl daugeliui įmonių ar pavienių asmenų būtinos profesionalų konsultacijos.

Atskiras teisės poskyris

Transporto teisė pagal apibrėžimą apima įvairių transporto priemonių (automobilių, traukinių, laivų, lėktuvų ir pan.) eismą, taisykles ir kitas normas. Atsižvelgiant į tai, bėgant laikui buvo išskirtas atskiras teisės mokslo poskyris – transporto teisė, kuri dar skirstoma į:

  • Geležinkelių transporto teisę;
  • Kelių transporto teisę;
  • Vandens transporto (vidaus vandenų, jūrų) teisę;
  • Oro transporto teisę

Kaip teigia patyrę transporto teisės advokatai, ši teisės rūšis gali būti skirstoma į viešąją ir privatinę transporto teisę (pagal visuomeninių santykių reguliavimo metodus).

Transporto teisę tvarkantys vienetai

Transporto teisė – paini ir daug įstatymiškai svarbių aspektų apimanti sritis, kurios priežiūrai ir koordinavimui reikalingas specialus išsilavinimas bei specifinės žinios. Viso to mokosi teisininkai, kurie vėliau konsultuoja civilinės atsakomybės transporto srityje, draudimo, pirkimo, nuomos, lizingo ir kitais klausimais.

Dažniausiai įvairios teisininkų kontoros specializuojasi tam tikroje teisės kryptyje, o pastarieji, transporto teisės advokatai, sprendžia ir siūlo kompleksinės transporto teisės paslaugas, susijusias su krovinių gabenimu jūra, geležinkeliais ar oru. Jų darbo diena neatsiejama ir nuo įvairių dokumentų rengimo.