Kokioms darbo sritims reikalingi specialūs higienos kursai?

Kiekvienas darbas reikalauja tam tikrų specifinių žinių – dažniausiai jas įgyjame studijuodami ar atlikdami praktiką, tačiau kai kuriais atvejais reikalingi ir papildomi mokymai. Vieni iš tokių yra higienos kursai, kurių metu būsimieji darbuotojai yra supažindinami su esminiais higienos reikalavimais, užkrečiamomis ligomis ir jų išvengimo galimybėmis. Tokia informacija yra aktuali kiekvienam, besirūpinančiam savo ar šeimos narių higiena, tačiau tam tikroms darbo sritims higienos kursai yra privalomi. Kokių specialybių atstovams reikalingas higienos pažymėjimas, dažnai vadinamas “žalia korta darbui”?

Maisto sektorius. Tai – viena plačiausių darbo sričių, kuriai yra būtini higienos kursai. Ji apima maisto apdorojimą, išdavimą ir maitinimą, todėl žinias patvirtinančiu pažymėjimu tenka pasirūpinti ne tik virėjams ar padavėjams, bet ir tiems, kurie savo darbe susiduria su produktų ar jų priedų sandėliavimu, transportavimu ar net žvejyba.

Apgyvendinimo paslaugos. Specifinės žinios bus reikalingos ir tiems asmenims, kurie ketina dirbti bendrabučiuose, pensionuose, globos įstaigose, nakvynės namuose, kaimo turizmo sodybose ar kitose su apgyvendinimu susijusiose vietose. Pravartu atkreipti dėmesį, jog higienos kursai privalomi ir ketinantiems teikti pagalbą namų sąlygomis.

Grožio industrija. Sveikatinimosi ir grožio paslaugos mums yra atpalaiduojantis malonumas, tačiau tam, kad viskas praeitų sklandžiai, darbuotojams, dirbantiems šiose srityse, prireikia nemažai įgūdžių ir informacijos. Tad jeigu ketinate teikti nagų, plaukų, veido, kūno priežiūros, tatuiravimo paslaugas ar svajojate įsidarbinti prie pirčių ar baseinų, Jums taip pat bus reikalingi papildomi mokymai. Higienos pasas kirpykloms, grožio salonams, manikiūrui reikalaujamas be išimties.

Švietimo bei ugdymo įstaigos. Jos apima ir neformaliojo ugdymo, kvalifikacijos tobulinimo įstaigas, psichologines bei kitas panašias tarnybas. Higienos kursai šių sričių darbuotojams suteikia galimybę dar geriau įsigilinti į vaikų bei suaugusiųjų poreikius, todėl galima laiku pastebėti ar užkirsti kelią įvairioms nemalonioms ligoms.

Areštinės ir kitos laisvės atėmimo vietos. Šiose įstaigose higienos žinios yra ypač svarbios, tad jeigu ketinate dirbti šioje srityje, Jums kas penkerius metus teks išklausyti specialus mokymus.

Vandens tiekimo įmonės. Dirbantys šioje srityje ir galintys turėti įtakos vandens saugai ir kokybei, taip pat turi būti susipažinę su pagrindiniais kokybės reikalavimais ir galimomis rizikomis bei jų profilaktika. Visas šias žinias užtvirtinti padės organizuojami higienos kursai.

Pavojingi, kenksmingų veiksnių ir nuodingų medžiagų kupini darbai. Tokiose srityse ypač svarbu mokėti tinkamai įvertinti būsimas darbo sąlygas, susipažinti su leidžiamomis, higienos normas atitinkančioms rizikomis ir išsiugdyti įgūdžius, padėsiančius išvengti pavojaus sveikatai.

Medicininių atliekų tvarkymas. Dažniausiai su tuo tenka susidurti sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, atsakingiems už šią specifinę sritį – tai gali būti ir vadovas, ir jo paskirti asmenys.

Kitaip tariant, higienos kursai yra reikalingi kiekvienam, kuris gali turėti įtakos tiek savo, tiek aplinkinių sveikatai. Visgi, net jeigu nesate susiję su šiomis darbo sritimis, tačiau profilaktiškai norite iš arčiau susipažinti su higienos normomis, taip pat galite pasirinkti šiuos kursus. Išklausius specialią programą, Jums bus suteiktas žinias patvirtinantis pažymėjimas, o išgirstą informaciją lengvai pritaikysite kasdienybėje.