Mitai apie psichologus

Šiandien žmonės dažnai eina pas psichologus, tai yra normalu, tačiau yra daugybė mitų apie šiuos profesionalus.

Normalūs žmonės patys susitvarko su savo problemomis, o pas psichologą eis tik silpnieji

Tiesą sakant, situacija yra visiškai priešinga, nes reikia jėgų pripažinti problemą ir pažvelgti tiesiai į ją. Prašymas pagalbos taip pat reikalauja jėgų. Jie taip pat turi toliau bendradarbiauti su psichologais, kad rastų problemų sprendimus ir pakeistų kai kuriuos požiūrius savo gyvenime.

Vien tik dialogas negali išspręsti problemos

Apibūdindamas savo problemą ir jai įvardijantį asmenį, psichologas padeda žmogui suprasti problemos priežastį ir rasti galimus sprendimus. Tai ne tušti dialogai, o konstruktyvūs dialogai.

Jei pats nepažįsti savęs, niekas tau nepadės

Toks požiūris gali nuslėpti nenorą spręsti problemas akis į akį. Kai visi esame sutrikę ir pasimetę, nešališkas požiūris, stovint šalia, gali padėti mums geriau suprasti save. Be to, žmonės linkę gintis, todėl dažnai nesuvokia, kad turi problemų. Bendradarbiavimas su psichologu atima daug laiko. Visa tai priklauso nuo psichologo pasirinktos situacijos, o svarbiausia – nuo individo noro spręsti problemą ir asmeninių pastangų. Jei problema didelė – ją išspręsti gali prireikti ilgiau, bet jei žmogus dirba sąžiningai – rezultatas bus geras. Svarbu, kad žmogus suprastų, kad psichologas yra pagalbininkas ir daug darbo turi atlikti pats žmogus.

Psichologas išklauso, “paglosto“ ir kalba tik malonius dalykus

Tuo tarpu pokalbio su psichologu metu žmogui gali tekti išgyventi visą gamą negatyvių emocijų: pasimetimą, baimę, nuostabą, pasipriešinimą, o kartais net ir pyktį.. Tiesos sakymas ne visada malonus, tačiau būtinas, kad žmogus pilnai suprastų savo situaciją.
– Psichologas gali greitai “perdaryti“ arba įkalbėti žmogų – pakanka atvesti pas jį sutuoktinį ar vaiką, ir jis padarys taip, kad jis būtų “toks, kaip reikia“. Pakeisti greitai tai, kas buvo formuojama metų metais – neįmanoma. Jei norime, kad keistųsi žmonės, reikia pasikeisti patiems: keisti bendravimo būdą ar požiūrį į žmogų. Svarbu suprasti: žmonės keičiasi tik savo noru.

Psichologas išmokys jus manipuliuoti kitais

Žinoma, ne, tai pažeidžia psichologų moralės kodeksą. Tikras ekspertas negali nei manipuliuoti, nei manipuliuoti. Tai gali padėti suprasti, kaip žmogaus elgesys veikia santykius su mylimu žmogumi, ir pasiūlyti, kaip pakeisti savo požiūrį į situacijas, kurioms žmogus negali daryti įtakos. Psichologas – toks pats žmogus, kaip ir visi, jam taip pat gali kilti asmeninių problemų. Jo privalumas – žinojime, kad problemas reikia spręsti, jis supranta jų priežastis ir ieško efektyvių būdų jas išspręsti.

Yra universalių psichologinės pagalbos būdų, tinkančių kiekvienam

Žmonės skiriasi nuo žmonių, turi skirtingą patirtį, skirtingą asmenybę ir skirtingus įsitikinimus, todėl nėra visagalio psichologinės pagalbos metodo. Psichologai dirba kiekvienam individualiai. Pagrindinė psichologo užduotis – kuo greičiau duoti gerų patarimų, kaip išspręsti problemą. Psichologo užduotis – ne dalinti patarimus, o padėti žmogui išsiaiškinti problemos priežastis. Niekas geriau už patį žmogų nežino apie jo problemas, bet kartais jam sunku pamatyti jų sprendimus. Psichologas turi sudaryti sąlygas žmogui pačiam priimti teisingus sprendimus. Kiekvienas žmogus gali pabūti psichologu, todėl geriau pakalbėti su artimu draugu. Žinoma, nuoširdžiame pokalbyje su draugu yra psichologinių elementų: kalbėdamas žmogus išlieja emocijas, aprimsta, pajunta palaikymą. Artimų žmonių palaikymas labai svarbus mūsų gyvenime, tačiau kritiniais atvejais specialisto pagalba yra efektyvesnė dėl jo turimų žinių, patirties ir objektyvaus požiūrio.