Religinis turizmas – kas tai?

Keliauti mėgsta beveik kiekvienas – vienas stengiasi pažinti savo miestą ar šalį, kiti renkasi užsienio šalis. O ką daryti tuomet, kai visi viešbučiai jau aplankyti ir norisi patirti ką nors neįprasto? Atsakymų į šį klausimą galima rasti ne vieną, tačiau jeigu domitės religija ir keliaudami mėgstate aplankyti šventas vietas, tikrai turėtumėte susižavėti religiniu turizmu.

Tokia turizmo forma glaudžiai susijusi su piligrimyste, tačiau vis dėl to pagrindinis tikslas gerokai skiriasi. Piligrimai, keliaudami aplankyti šventų vietų, dažniausiai išsikelia sau dvasinius tikslus, stengiasi apsivalyti ir patirti kuo daugiau vidinių išgyvenimų, padedančių tobulėti, tuo tarpu religinis turizmas skatina susipažinti su religinėmis vietomis vien iš smalsumo – jam nebūtina turėti didesnių tikslų.

Dažnai kalbama, jog religinis turizmas Lietuvoje dar nėra iki galo išplėtota sritis. Nors šventų lankytinų vietų mūsų šalyje tikrai gausu, trūksta papildomų maršrutų, kurie atkreiptų atvykstančių turistų dėmesį. Vis dėl to, jeigu sugalvosite išbandyti šią turizmo rūšį, užsienio šalyse rasite ne vieną programą, siūlančią aplankyti svarbiausias sakralines vietas ir atlikti įvairias apeigas. Manoma, jog religinis turizmas taps vis labiau populiarus, todėl ekspertai skiria pakankamai daug dėmesio, norėdami sudominti keliautojus ir paskatinti juos atvykti būtent į jų šalį. Siūlomos ir apgyvendinimo bei maitinimo alternatyvos, todėl beliks tvirtai apsispręsti ir kalendoriuje pasižymėti būsimų atostogų datą.

Kuo didesnis pasirinkimas – tuo lengviau išsirinkti, tačiau turintiems pakankamai fantazijos, programų gali ir neprireikti – užteks šiek tiek pasidomėti lankytinos šalies istorija ir maršrutai susidėlios savaime. Jeigu visuomet svajojote keliauti kitaip, pažinti naują kultūrą pradedant nuo religinių pamatų, religinis turizmas yra tai, ką tikrai vertėtų išbandyti. Toks keliavimo būdas neretai vadinamas vertybiniu – gali būti, jog net ir neišsikėlę didesnių nei pažinimo tikslų, iš kelionės grįšite dvasiškai patobulėję ir pakeitę vidines nuostatas. Skamba viliojančiai? Galite pradėti ir nuo Vilniaus – čia tikrai bus ką aplankyti.