Tradicinės religinės bendruomenės Lietuvoje

Faktas, jog Lietuva yra pakankamai religinga šalis, nieko neturėtų nustebinti ar įžeisti – jeigu patys savęs nenorėtume priskirti jokiam religiniam judėjimui, kiekvienas pažįstame bent keletą žmonių iš savo aplinkos, kurie lankosi bažnyčioje ir priklauso kokiai nors religinei bendruomenei.

Yra ir specialus įstatymas, kuris apibrėžia tradicines religines bendruomenes – sąrašas nepapildomas jau daugiau kaip dvidešimt metų, todėl visos kitos religijos vadinamos naujaisiais religiniais judėjimais arba sektomis.

Vis dėl to, tradicinių religinių bendruomenių pasirinkimas Lietuvoje yra pakankamai gausus. Toks gausus, jog kartais galima ir susimaišyti, kas kuo tiki ir kuo netiki. Kaip pavyzdį galima paimti plačiai šalyje paplitusius katalikus – atrodytų, jog čia viskas kaip ir aišku, bet galima prisijungti tiek prie Romos apeigų katalikų, tiek prie graikų apeigų katalikų. Tiems, kurie nėra labai plačiai susiję su religija, tai skamba labai panašiai, tačiau pasirodo, jog graikų apeigų katalikai yra glaudžiai susiję su stačiatikiais ir dar kitaip yra vadinami unitais arba Ukrainos graikų apeigų katalikais. Atrodo labai sudėtingai, tačiau Lietuvoje veikia net 5 aktyvios bendruomenės.

Tarp katalikų bendruomenių skirtumai yra labai dideli ir aiškūs, tačiau jeigu reikėtų išsiaiškinti, kuo skiriasi evangelikai liuteronai ir evangelikai metodistai, taip paprasta nebūtų. Ypač tuomet, kai prie šio sąrašo prijungtume evangelikų reformatų ir evangelikų baptistų religines bendruomenes. Visos jos veikia Lietuvoje, tereikia pasigilinti, kuri labiausiai atitinka religinius įsitikinimus.

Judėjai, stačiatikiai ortodoksai, stačiatikiai sentikiai, musulmonai sunitai ir karaimai – visos šios religijos ir jų bendruomenės Lietuvoje taip pat laikomos tradicinėmis, todėl jeigu kada nors abejojote, ar Lietuva tikrai religinga šalis, dabar visos abejonės turėtų išsisklaidyti. Šalyje gausybė skirtingų religinių bendruomenių, kurios veikia išties aktyviai ir noriai priima naujus narius – galbūt pasidomėję jų įsitikinimais, ir Jūs nutarsite įsitraukti į naują bendruomenę ir jos veiklą.