Krikštynų papročiai: kas pasikeitė per 20 metų?

Krikštynos – tai religinė šventė, ir nors krikščionybė per porą tūkstančių metų pasikeitė palyginti nesmarkiai, vis tik galime pastebėti tam tikrus pokyčius šioje šventėje. Keičiasi dažniausiai dovanojamos krikštynų dovanos, šventės niuansai, net tam tikri dalykai bažnytinėse krikštynų apeigose.

  1. Pirmiausiai, pačių krikštynų vyksta daug mažiau – pastebėta, kad nuo 1980ųjų Europoje krikštijama vis mažiau vaikų. Ko gero to priežastis – vis mažiau religingi tėvai. Juk neretai vaiko tėvus krikštynoms ragina daug religingesni mažylių seneliai.

  2. Jungtinėje Karalystėje pastebėta vis kylanti tendencija nereligingose šeimose rengti „kūdikio vardo suteikimo“ ceremonijas, kuriose susirenka artimieji ir taip kūdikis oficialiai priimamas į pasaulį ir visuomenę. Ironiška, kad nereligingi tėvai vis tiek skolinasi terminus iš krikščionybės ir vaiko globėjus (rėmėjus) vadina krikštatėviais. Taip pat nevengtinos ir tradicinės dovanos krikštynoms.

  3. Vaikai krikštijami, tačiau vyresnio amžiaus. Mums įprasta, kad krikštijame dar visai mažylius vaikus. Tačiau vis daugiau tėvų laukia, kol gims antrasis vaikas ir tuomet galėsi krikštyti abu vaikus vienu metu. Kiti tėvai tai daro sąmoningai, kad paaugęs vaikas atsimintų savo krikštijimo ceremoniją.

  4. Krikštynų dovanos tradiciškai visuomet būdavo sidabrinės. Tačiau šiandien dažniau pasirenkamos šiuolaikinės dovanos krikštynų proga – nuo žaislų iki oficialaus tolimos žvaigždės pavadinimo vaiko vardu. Ne tiek krikštynų dovana, kiek labiau tradicija – vaiko garbei iškilmingai pasodinti medelį savo sode ar kitoj širdžiai mieloj vietoj.

  5. Įdomus pokytis bažnytinėse krikštijimo apeigose – susivokta, kad vaikai neužlies bažnyčios šaižiu verksmu, jeigu šventintas vanduo, pilamas ant kaktos, bus pašildytas.

Kaip ir vestuvių, laidotuvių, taip ir krikštynų papročiai nežymiai pakeitė savo veidą per pastaruosius dešimtmečius, tačiau kai kurios krikštynų dovanų idėjos nesensta. Sidabrinės dovanos krikštynoms – bus vertinamos visuomet, nes jo ne tik materialiai, bet ir sentimentaliai aukštos vertės. Šias dovanas rasti nesunku – sidabrinį šaukštelį ar pakabuką krikštavaikiui galima patrauklia kaina įsigyti juvelyrikos salonuose visoje Lietuvoje (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje) arba net internetu: https://www.sidabrita.lt/.