Kokį pasirinkti elektros tiekėją?

Pernai namų ūkiai visoje Lietuvoje pasirašė sutartis su nepriklausomais elektros tiekėjais, kurie yra pirmojo energetikos reformos etapo dalyviai ir kasmet suvartoja daugiau nei 5000 kilovatvalandžių elektros energijos. Šiais metais prasidės antrasis etapas, kai vartotojai, suvartojantys 1000-5000 kWh per metus, turės apsispręsti dėl nepriklausomo elektros tiekėjo. Tai daugiausia daugiabučių namų gyventojai, taip pat mažesnių ar energiškai efektyvesnių namų savininkai. Bendras žmonių skaičius šalyje viršija 700 000. Elektros rinkos atvėrimas konkurencijai Lietuvoje vykdomas nuosekliai, trimis etapais ir truks iki 2023 metų. Trečiaisiais reformos metais, 2022-aisiais, pasirinkti tiekėją galės tie namų ūkiai, kurių elektros suvartojimas per metus nesiekia 1000 kWh. Šiai grupei priskiriami ir socialiai pažeidžiami bei valstybės lėšomis remiami gyventojai, taip pat daugiabučių, sodų bendrijų, būstų administratoriai ir visi kiti likę vartotojai.

Visi vartotojai gali pasirinkti tinkamiausią elektros tiekėją

Po 2020 metų gegužės 7 dieną Lietuvos Respublikos Seime priimto Elektros energetikos įstatymo pakeitimo Lietuva prisijungė prie daugumos ES šalių, o visi vartotojai gali pasirinkti tinkamiausią elektros tiekėją. Iki šiol mūsų šalies gyventojai elektrą pirko iš visuomeninių tiekėjų, kurios kainą nustato Valstybinė energetikos reguliavimo komisija (VERT).

Planu siekiama apsaugoti nuskriaustuosius visuomenėje, kad pokyčiai būtų naudingi visiems šalies gyventojams. Nuosekliai nuo 2020 iki 2023 m. Trimis etapais atsisakyti viešosios elektroninės prekybos monopolinės paslaugos ir sudaryti sąlygas aktyviai veikti nepriklausomai elektroninei prekybai. Laiku nepasirinkusiems gyventojams bus suteiktos laikinos elektros garantijos. Sąlygų elektros energijos tiekėjams aktyviai veikti kūrimu rūpinasi LR energetikos ministerija, o nuosekliu ir ilgalaikiu gyventojų informavimu – ESO. Pokytis bus įgyvendinamas trimis etapais. Jūs būsite įtraukti į vieną iš etapų pagal tai, kiek elektros energijos per metus sunaudojate. Socialiai pažeidžiami, valstybės paramą gaunantys gyventojai, nepriklausomai nuo sunaudojimo, patenka į III etapą.

Antrajame etape nepriklausomus tiekėjus turi pasirinkti gyventojai, kurie per metus suvartoja 1000-5000 kWh, iš viso apie 780 tūkst.

Likus maždaug pusantro mėnesio iki paskutinio termino nepriklausomą tiekėją pasirinko apie 38 proc. Tai reiškia, kad per trumpą laiką tiekėjus pasirinko dar 480 tūkst. vartotojas.

Laiku elektros tiekėjų nepasirinkusiems ir viešųjų paslaugų nutraukusiems vartotojams įstatymo pataisos taip pat turėtų padėti išvengti kainų kilimo. Tokiu atveju šie gyventojai automatiškai galės mėgautis garantuotu elektros energijos tiekimu, kurio kaina yra ketvirtadaliu didesnė, laikinai teikiama bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Ką svarbu žinoti?

Jei gyventojai bus pasirašę sutartis su nepriklausomais tiekėjais, o elektros tiekimas prasidės 2022 m. Sausio 1 d.-Rekomenduojama pradėti lyginti viešuosius teikėjus nuo sausio 1 d. Teikia nepriklausomi pardavėjai. Svarbu įvertinti, kuris pasiūlymas naudingesnis ir priimti sprendimą, o tada susisiekti su tiekėju aptarti reikalingo sprendimo įgyvendinimo galimybę.

Jeigu vartotojas yra pasirašęs sutartį su tiekėju ir elektros tiekimas jau pradėtas arba prasidės šių metų gruodžio 1 d. -Rekomenduojama pradėti lyginti viešuosius tiekėjus nuo sausio 1 d. Teikia nepriklausomi pardavėjai. Tokiu atveju, jei reikia, susisiekite su tiekėju, kad toliau tvarkytų esamą sutartį. Tiems gyventojams, kurie dar nepasirašę sutarties su tiekėju, šiuo pokyčiu suteikiamas ilgesnis laikas pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją. Tą svarbu padaryti nelaukus paskutinės minutės, nes reikės pasirinkti, vėliausiai, iki kitų metų birželio 18 d. Visuomeninis ir nepriklausomi tiekėjai informuos antrojo elektros energijos rinkos liberalizavimo etapo vartotojus apie pasikeitusį reguliavimą ir jų pasirinkimo galimybes. Šie pokyčiai neliečia pirmojo etapo vartotojų, kurie tiekėją pasirinko pernai, taip pat tų, kurie patenka į kitus metus vyksiantį trečiąjį etapą, kuriame turės pasirinkti visi likę šalies gyventojai. Galutinis elektros rinkos liberalizavimo Lietuvoje terminas nesikeičia – projektas bus įgyvendintas iki 2023 m. pradžios.