Žindymas – svarbus procesas vaiko vystymuisi

Stiprus ryšys tarp vaiko ir mamos užsimezga dar jam esant gimdoje. Mama visą nėštumo laikotarpį rūpinasi savo vaisiumi: sveikai valgo, užsiima mankšta, rūpinasi, kad jos mažylis jaustųsi kuo geriau ir gautų reikalingų maisto medžiagų. Atkeliavus kūdikiui į pasaulį, motina stengiasi, kad šis fizinis artumas nenutrūktų, todėl žindo kūdikį krūtimi. Tai pats svarbiausias procesas, reikalingas kūdikio vystymuisi.
Natūralus maitinimas krūtimi suteikia vaikui daug reikalingų medžiagų, kurios padeda jo augimui, apsaugo nuo infekcijų ir įvairių ligų, bei gerina mažylio imunitetą. Taip pat motinos pienas atneša naudos ne tik vaiko fizinei savijautai, tačiau ir emocinei. Maitinamo mažylio vystymosi raida būna žymiai geresnė, nes jis jaučia stiprius jausmus savo gimdyvei, turi į ką atsiremti, taip įgaudamas didesnį pasitikėjimą savimi. Mamos pienas yra žymiai geriau įsisavinamas ir suvirškinamas nei dirbtiniai mišinukai, kuriais vaikai yra maitinami, kai motinos negali ar nenori žindyti. Kuo ilgiau mažylis bus maitinamas krūtimi, tuo jis bus sveikesnis ne tik kūdikystėje, tačiau ir suaugęs. ŽindymasNepaisant to, kad žindymo metu motinos krūtų speneliai yra įtrūkę ir labai jautrūs, vis dėlto maitinimo krūtimi nauda yra ne tik naujagimiui, tačiau ir motinai. Moteris žindydama rečiau suserga pogimdymine depresija, maitinimas krūtimi pagerina kalcio į organizmą įsisavinimą, todėl ateityje mažiau lūžta kaulai, taip pat mažesnė galimybė susirgti onkologinėmis ligomis, pavyzdžiui krūties vėžiu. Būtina paminėti, kad žindymas krūtimi moteriai padeda išvengti naujo nėštumo, todėl jos organizmas gali pailsėti ir sutvirtėti.
Be to, reiktų nepamiršti, kad natūralus žindymas krūtimi kainuoja žymiai mažiau už dirbtinį maitinimą. Sutaupomi pinigėliai ne tik mišinukams, tačiau ir vaistams, kurių reiktų kūdikio gydymui, kadangi jis žymiai daugiau sirgtų, jeigu negautų natūralaus motinos pieno.
Don’as Herold’as yra pasakęs, kad kūdikiai – nuostabi žmogaus pradžia. Todėl kiekviena motina turėtų pasistengti, kad jos vaikas jau nuo pat gimimo pradėtų žengti tvirtus žingsnius sveiko gyvenimo link.