Genetiniai tyrimai – kad kūdikis gimtų sveikas

Šiuolaikinė medicina yra tiek pažengusi, kad dabar ne tik daugelis ligų gali būti diagnozuojamos keleriopai lengviau ir greičiau negu prieš penkiasdešimt metų, bet net ir nėščiosios susipažinti su savo vaisiumi, jo genetinėmis ypatybėmis ir fiziologinėmis savybėmis gali jam dar net negimus, o jaukiai plūduriuojant motinos įsčiose.

Genetiniai tyrimai gali būti atliekami daugeliu atveju, kiekvienas jų priklauso nuo tėvų poreikių žinoti apie kūdikio būklę. Iš tiesų genetiniai tyrimai yra net gi rekomenduojami pačių gydytojų, ypač tais atvejais, kai nėščiajai yra virš 35 metų. Taip pat patariama atlikti genetinius tyrimus, jei tėvo ar motinos šeimoje buvo sergančių paveldimomis ligomis, arba buvo gimusių neišsivysčiusių ar apsigimusių naujagimių. Taip pat patariama atlikti šį tyrimą jei tėvui yra virš 42 metų.

Genetiniai tyrimai kaina negąsdina, ypač, kai jų pagalba galima išsitirti vaisiaus riziką sirgti dauno sindromu, ar pakitusių genų ligomis. Ištirta, kad dauno liga sergančius vaikus linkusios pagimdyti vyresnio amžiaus gimdyvės. Tačiau, kad ir kaip bebūtų keista, apsigimusius vaikučius pagimdo ir jaunos motinos. Tad Dauno ligos riziką turintiems tėvams jų vaisiaus genetiniai tyrimai atliekami nemokamai.

Genetikos tyrimai iš esmės reikalingi būtent minėtiems apsigimimams iš anksto nustatyti. Šiaip įprasta manyti, jog genetikos tyrimai skirti tik tuo atveju, jei nežinoma, ar vaiko tėvas yra nėščiosios vyras, ar ankstesnis partneris, tačiau tai ne tiesa. Genetiniai tyrimai kaina prieinami vis daugiau šeimų, nes jų pagalba norima išvengti būsimo naujagimio sveikatos sutrikimų.

Šiandieninė medicina leidžia nustatyti šiuos dalykus net ir dešimtoje vaisiaus gyvenimo savaitėje, todėl tai yra neįkainojama proga artimiau pažinti savo vaisių ir jo sveikatą.