Kuo šeima skiriasi nuo kitų visuomenės organizacijų?

Šeima yra daugiau nei tik poros sąjunga ar tėvų ir vaikų sąjunga. Iš tikrųjų šeimą galima palyginti su šalimi, su savo taisyklėmis ir įstatymais, kurie kiekvienoje visuomenės ląstelėje yra skirtingi. Mažai kas ginčytųsi, kad šeima yra brangiausias dalykas, kurį žmogus turi. Ne be reikalo vienišiems žmonėms sunku dirbti, kad susirastų porą ir sukurtų patogią šeimą. Pats terminas „šeima“ kilęs iš indoeuropiečių sąvokos, kai kurie mokslininkai jį sieja su žeme ir teritorine bendruomene. Senovės slavų kalboje žodis platus, apimantis visus kartu gyvenančius šeimos narius. Jų pačių tradicija – formuoti, įgyti vienokių ar kitokių įgūdžių, nusistatyti vertybes ir pan. Visi šeimos nariai padeda vieni kitiems išspręsti vieną ar kitą problemą, formuoja pasaulėžiūrą, kuria savo kokybiško ir laimingo gyvenimo taisykles.

Kodėl tai taip svarbu šeimoje turėti geras savybes?

Štai keletas dalykų,be kurių neįsivaizduojama šeima: gera nuotaika ir ramybė: šiuolaikinėje visuomenėje vis labiau trūksta vidinės ramybės ir emocinės sveikatos. Suprantama, pagrindinis reikalavimas ir būtinybė – gauti viską šeimoje.Namuose stengiamasi užmegzti santykius taip, kad būtų jaučiama pagarba, palaikymas, savo vertė. Daugeliui žmonių šeima nėra šeima be artimųjų, todėl tradiciškai šeima yra tėvas ir vaikas. Psichologai teigia, kad harmoningiausi žmonės auga laimingoje šeimoje, kurioje visi nariai turi tikslą ir gali deramai bendradarbiauti. Šeima remiasi panašiomis jos narių pažiūromis ir įsitikinimais. Tokius bendraminčius verta branginti ir branginti. Komfortas. Pareigos namuose tampa bendros, žmonėms taip yra lengviau siekti komfortiškesnių bendrabūvio sąlygų. Parama. Visi šeimos nariai vienas kitą palaiko, padeda augti ir tobulėti. Pasitikėjimas. Kiekvienam žmogui reikia ko nors, kuo galėtų besąlygiškai pasitikėti, ir tokius žmones paprastai renkamės iš artimiausos aplinkos, o šeima ir suteikia būtiną pasitikėjimą.

Laiminga šeima yra bendravimo tarp žmonių forma

Jie palaiko vienas kitą ir padeda susidoroti su sunkumais. Taip yra žmogaus prigimtyje: jam svarbi ne tik vidinė būsena, bet ir galimybė bendrauti su artimaisiais, juos džiuginti, visokeriopai padėti ir palaikyti. Jei žmogus gyvena laimingoje šeimoje, jis turi daug resursų gyvenimo sunkumams įveikti, o tai būtina norint išlaikyti ir palaikyti sveikatą. Todėl šeima žmogui yra labai svarbi, nes suteikia pasitikėjimo, užtikrina patikimą paramą, padeda patenkinti bendravimo poreikius, garantuoja finansinę paramą. Kad ir kaip būtų – kiekvienas turime teisę į šeimą. Ir kiekvienas turime teisę kurti savo šeimą ir pagal save konstruoti idealią vietą vaikams augti ir dviejų suaugusiųjų tarpusavio santykiams tarpti. Bet tai, kokią vietą šeima užima visuomenėje šiandien, visi tie skyrybų, nesantuokinių vaikų ir smurto skaičiukai tarsi sako – šeimos institucija pažeista, ji klibinama iš pamatų, ją kamuoja erozija… Tik ar nevertėtų užuot dejavus, kaip viskas pas mus blogai, pabandyti atsigręžti į šeimos tvirtybę, vertybes, pagrindus ir hierarchiją – t. y. kaip į ypatingą darinį, kuris vienu metu yra ir kūrybingas, ir itin tradicinis, hierarchiškas reiškinys.

Visuomenė nebejaučia atsakomybės už santuokinius santykius?

Jei bandytume grįžti prie klausimo, kodėl dabar tiek daug skyrybų, gali kilti ne vienas svarstymas: gal taip yra todėl, kad visuomenė nebejaučia atsakomybės už santuokinius santykius? Galbūt dėl žalos šeimos struktūrai visuomenė susirgo? Galbūt taip yra todėl, kad šiuolaikinis gyvenimo būdas šių santykių nestiprina, o tik griauna. Kita vertus, kas yra santykiai, kas yra santuokos pagrindas, šį kartą mes augsime, kursime tokią visuomenę. Šeima visų pirma turi turėti aukštą statusą. Ir jei šeima neužima svarbiausios pozicijos žmogaus gyvenime, drįstu abejoti, ar kam nors pavyks sukurti stiprią šeimą.