Drėgnas ir sausas oras jūsų namuose. Koks poveikis?

Dažnai girdime sakant, jog oras yra drėgnas arba sausas. Paprastai klimato drėgmės lygį nulemia geografinė platuma. Vidinėse žemynų platumose, išskyrus pusiaują, klimatas yra žemyninis, jis – sausesnis, o temperatūrų skirtumai kontrastingesni. Pusiaujo srityje, centrinėje Afrikos žemyno dalyje – drėgmės lygis didžiausias, o oras visada karštas. Kuo toliau į šiaurę ar pietus nuo pusiaujo – klimatas vis sausesnis, o temperatūrų skirtumai – kontrastingesni. Vandenynų ir jūrų pakrantėse klimatas yra drėgnas, temperatūrų skirtumai svyruoja neryškiai ir iškrenta daugiau kritulių, toks klimatas vadinamas – jūriniu. Jis vyrauja Europoje ir Azijoje. Taip sausas ir drėgnas oras skirstosi globaliai, tačiau žmonės kalbėdami apie orą dažniausiai kalba lokaliai: apie savo butus, namus, darbovietes ir mokymo įstaigas. Šios patalpų oro savybės gali būti blogos savijautos priežastys. Gera savijauta ir sveikata – aktuali tema visada.

Kaip sužinoti koks oras jūsų namuose? Paprastai, išmatuoti oro drėgmei patalpoje, yra naudojami drėgmės matuokliai, kurie parodo tikslius skaičius procentais. Drėgmės matavimo vienetas žymimas „% RH“ (angl. relative humidity – santykinė drėgmė). Namuose tokių drėgnomačių, hidrometrų neturime, tačiau apie oro drėgmės lygį galime spręsti iš savo savijautos. Jeigu: jūsų kvėpavimas apsunkęs, dažniau jaučiate troškulį, džiūsta burnos, nosies ir kvėpavimo takų gleivinė, paūmėja galvos skausmai, užgula nosis, akys ašaroja, parausta, bijo šviesos, niežti vokus, oda aplink akis paburksta, išsausėja, išryškėja raukšlės ar pablogėja bendra savijauta – oras jūsų namuose sausas ir šiltas. Sausa šiluma dažnai tampa kvėpavimo takų ligų ir alergijų priežastimi. Jeigu kaltinate dėl to silpną imunitetą ar darganotą orą, tačiau pradėję sveikai maitintis ir šiltai rengtis nejaučiate pagerėjimo – kalta gali būti sausinanti šiluma. Sausa šiluma taip pat neigiamai veikia ir odos būklę bei medžiagų apykaitą. Toks oras namuose turi būti vėdinamas ir drėkinamas. Pakankamu vėdinimu patalpoje laikomas visiškas oro pasikeitimas 1-2 kartus per valandą. O pakankamas drėkinimas – 20 % RH, kai kuriuose šaltiniuose rekomenduojamas drėgmės lygis siekia 55 % RH. Tokiam tobulam patalpos drėgmės santykiui reiktų dviejų oro drėkintuvų 12-os kvadratų patalpoje. Kai patalpose per daug drėgmės ir pernelyg žema oro temperatūra – suprasite sumažėjus atsparumui virusinėms ligoms.

Drėgnas ir sausas oras namuose, koks poveikis?

Taigi, mūsų gerai savijautai svarbus tinkamas patalpų drėgmės santykis ir temperatūra. Dažnai tai gali tapti jūsų negalavimų priežastimi. Rūpindamiesi savimi – pasirūpinkite savo aplinka.