Kalkių šalinimas išvengiant buitinės chemijos

Kalkės – tai kieto vandens pasekmė. Susidaręs ne visai baltas sluoksnis ant vonios, dušo kabinos durelių, stiklo, veidrodžių, kriauklės, paviršių ar virdulio viduje tampa tikru galvos skausmu, kai bandoma jį pašalinti. Ne retai buitinė chemija nepajėgi kovoti su šiuo sluoksniu, nors reklaminiai šūkiai teigia kitaip. Pažvelgus iš cheminės pusės, kalkės – tai šarmai, kurių didžiausias priešas – rūgštis. Ne vienas šaltinis tvirtai teigia, kad nepageidaujamą kalkių sluoksnį nesunkiai pašalina acto, citrinos ar chelatuojanti rūgštis.

Vandens ir baltojo acto mišinys – puikus ir lengvai namuose pasigaminamas ginklas prieš kalkių apnašas. Naudojant suminkštintą vandenį valymo procesas tampa lengvesnis. Pabrėžtina, jei dėmės itin įsisenėjusios – šis mišinys gali ir nepadėti bei nenuvalyti santechnikos įrangos.

Virdulyje susidariusių kalkių šalinimas actu – efektyvus bei natūralus būdas. Parduotuvėse galima rasti specialių, virdulio kalkių šalinimui skirtų miltelių, tačiau tikėtina, kad jų sudėtyje yra kenksmingų cheminių medžiagų, kurios sunkiai nuplaunamos vandeniu. Valant virdulyje susikaupusias kalkes actu reikia įlašinti jo į vandenį, esantį virdulio viduje, ir užvirinti. Užvirinus vandenį išpilti ir pakartotinai užkaisti vandenį, kad actas būtų visiškai pašalintas. Užvirus – vandenį išpilti. Būtina atkreipti dėmesį, iš ko pagamintas virdulys, nes actas reaguoja su aliuminiu. Taip pat pabrėžtina, kad tokiu valymo būdu negalima piktnaudžiauti, nes valomoji medžiaga gali sureaguoti ir su metalu.

Čiaupo ar dušo galvutės valymas actu – taip pat efektyvus būdas. Gausiai actu sudrėkinta šluostė apvyniojama ir pritvirtinama ant prietaiso galvutės. Tokioje būsenoje ji paliekama bent valandai. Nuėmus šluostę acto likučiai nuplaunami vandeniu.

Baltasis actas taip pat naudojamas langų stiklo, veidrodžių, dušo durelių valymui. Užpurškus acto ir minkšto vandens mišinio ant permatomų paviršių ir nuvalius juos minkšta pašluoste – kieto vandens dėmės bus lengvai pašalintos. Kai kurie šaltiniai teigia, kad permatomų paviršių valymui tinka ir baltasis vynas.

Buitinė chemija nėra būtina priemonė kovojant su kalkių apnašomis. Efektyvias valymo priemones galima pasigaminti namų sąlygomis ar tiesiog panaudoti tam tikras maistines medžiagas.