Dujų įranga

Kuro kainos kyla, todėl vairuotojai vis dažniau ima ieškoti būdų, kaip važiuoti pigiau. Dujų įranga automobiliui – tai viena iš alternatyvų. Kartais sakoma, kad dujos kenkia automobilio varikliui, kad dujos skirtos tik viryklėms, todėl jos netinka automobiliui. Vis dėlto, tokios kalbos yra tik nepagrįsti gandai. Dujų įranga šiais laikais sparčiai populiarėja. Ji dažnai naudojama automobiliuose. Pagrindinė priežastis, dėl kurios vairuotojai renkasi dujų įrangą – ji mažina kuro išlaidas. Dujų įranga – tai pigesnė, mažiau gamtą teršianti kuro alternatyva. Vis dėlto kyla klausimų – kokią dujų įrangą savo automobiliui pasirinkti, kaip ir kur ją montuoti.
Dujų įranga yra skirstoma į keletą tipų. Šie dujų įrangos tipai gali būti pirmos, antros, trečios ar ketvirtos kartos. Pirmos kartos dujų įranga tinka tiems automobiliams, kurie turi karbiuratorines ara mono įpurškimo sistemas. Tokių būdu dujų mišiniui paruošti ir paduoti naudojamas specialus dujų maišytuvas. Tinkamam mišiniui sureguliuoti reikia papildomos įrangos, kuri matuotų išmetamųjų dujų sudėtį. Antros kartos automobilių dujų įranga tinka automobiliams, kurių kuro mišinį reguliuoja deguonies daviklis. Tai jau tobulesnė nei pirmos kartos įranga. Trečios kartos dujų įranga yra patobulinta ankstesnių kartų įranga, tačiau ji rinkoje neišplito, nes ji nustoja funkcionuoti, jei sugenda deguonies daviklis. Todėl vietoj jos naudojama ketvirta dujų įrangos karta. Ketvirtoji dujų įrangos karta yra pati populiariausia. Tokia įranga yra universali, nes pritaikoma įvairiems automobiliams su skirtingais varikliais ir komplektacijomis. Šioje įrangoje dujų purkštukai yra statomi kiekvienam cilindrui. Toks veikimo principas primena benzinines automobilių sistemas.
Vis dėlto, universalių, tinkančių visiems automobiliams, dujų įrangos sistemų nėra. Dabar galima rasti pačių įvairiausių dujų įrangos detalių, todėl labai svarbu nepasimesti ir išsirinkti tinkamiausią dujų įrangą savo automobiliui.