Kokių veiksmų imtis susidūrus su automobilio gedimu kelyje?

Ilgai planuota, išsvajota kelionė po Lietuva nenumaldomai artėja. Visi daiktai sukrauti, mašina paruošta kelionei, o visi labiausiai lankytini miestai jau iškabinti ant mašinos stiklo? Idėja yra tiesiog puiki, ypatingai, jei dauguma gražiausių Lietuvos kampelių dar nėra regėti. Tačiau, lygiai taip pat, kaip keliaujant į bet kurį kitą, Europos miestą, sunkumai ar mašinos gedimai yra tiesiog nenuspėjami ir neišvengiami. Taigi, pasirinkus kelionę automobiliu, būtina pasidomėti ir pagalba kelyje, jeigu netikėtai mašina tiesiog nustos važiuoti.
Įsivaizduokite, situacija tokia: pusė kelionės jau įveikta, pamatyta daugybė Lietuvos parkų, žymių objektų, miestų bei miestelių. Tačiau, didžioji dalis nepamatytų objektų dar vis laukia. Naktis, važiuojate ramiu ir atokiu keliu, kuriame sutikti pravažiuojančią mašiną ar veikiančią degaline yra sunku. Staiga, mašinos vartiklis užgesta ir mašina sustoja viduryje kelio. Žinoma, iš pat pradžių pradedi melstis, jog kelionę bus galima sėkmingai tęsti, bandydamas mašiną kurti iš naujo. Tačiau po daugybės nesėkmingų bandymų, patartina imtis šių veiksmų:

  • Gedimui įvykus gyvenvietėje, pastatyti avarinio ženklą, ne arčiau kaip 25 m atstumu. Ne gyvenvietėse, ne arčiau kaip 50 m atstumu, už sustojusios mašinos.
    Atidaryti kapotą. Jeigu nors truputį nusimanote apie automobilį ir jame esantį variklį bei kitas jo dalis, svarbu patikrinti aušinimo sistemą, tepalų kiekį, o atsiradus nutekėjimams į mašinoje esantį radiatorių, galima įpilti specialaus hermatiko, kuris padės sutvarkyti prakiurusio radiatoriaus plyšį.
  • Patikrinkite greičio ir stabdžio pedalus. Bent kelis kartus bandykite išminti greičio ir stabdžio pedalus, kad įsitikintumėte ar po jais nieko nėra ir ar jie veikia tinkamai. Nenustebkite, tai yra gan aktualu ilgų kelionių metu, kai mašinoje esantys užkandžiai ar buteliai guli ant mašinos dugno.
  • Iškvieskite techninę pagalbą kelyje. Tai pats patikimiausias ir greičiausias būdas, kadangi suprasti, kas atsitiko mašinai, nėra taip paprasta ir reikalauja papildomo išsilavinimo. Optimaliausia yra rinktis pagalbą, kuri atskubės į bet kurį Lietuvos miestą, bet kuriuo paros laiku. Tinkamai sutvarkyta mašina bus paruošta tolimesnei kelionei, o stresas ir papildomi rūpesčiai tiesiog pranyks.

pagalba sugedus mašinai kelyje

Taigi, kaip jau supratote, sugedus mašinai galite imtis šiokių tokių veiksmų, tačiau geriausias būdas yra pasitikėti kvalifikuotais, šios srities profesionalais, kurių dėka, kelionė bus pratęsta.