Siuntiniai iš Airijos – ypač dažni

Airija – šalis, kurioje yra įsikūrę bene daugiausiai lietuvių, išvykusių mokytis arba dirbti užsienį. Dauguma jų Lietuvoje yra palikę tėvus, draugus ir kitus artimus žmones, su kuriais matosi tik kelis kartus per metus – dažniausiai per šventes. Tokiais atvejais vienu iš šilčiausių prisiminimų yra siuntos.

Siuntiniai Airija – Lietuva, taip pat ir siuntos iš kitų šalių kažkada buvusios tik šventinės dovanos, dabar yra bene kasdienės paslaugos. Kažkada Airijoje įsikūrę lietuviai į gimtinę siųsdavo tik dovanas arba daiktus, kurių Lietuvoje nėra, tačiau dabar siuntose galima rasti elementariausių maisto produktų, drabužių, kosmetikos gaminių ir panašiai. Visa tai sąlygoja išaugusios kainos Lietuvoje, taip teigia siuntas siunčiantys ir jas gaunantys lietuviai.

Tačiau siuntos siunčiamos ir iš Lietuvos į Airiją ten gyvenantiems tautiečiams. Tokiose siuntose dažniausiai galima rasti lietuviškas knygas, žurnalus, rūkytus mėsos gaminius ir panašiai. Tai tarsi tiltas tarp emigracijos ir namų.

Tarptautines siuntas gabenti galima įvairiais būdais, kiekvienas iš jų turi savų pliusų ir savų minusų. Štai siuntos, siunčiamos lėktuvais – pačios greičiausios, tačiau reikalauja įgaliotų asmenų arba tarnybų, kurios siuntas gabena toliau: nuo punkto iki namų, taip pat tokios siuntos turi griežtus svorio ir dydžio apribojimus. Siunčiant siuntas per paštą reikia siuntą pristatyti iki pašto skyriaus, o vėliau iš jo siuntą pasiimti, siuntoms taikomi dydžio ir svorio apribojimai, o norint siųsti reikalavimų neatitinkančias siuntas – reikia papildomai mokėti, todėl labai išauga siuntinio pristatymo kaina. Tačiau pigiausias, greičiausias ir mažiausiai apribojimų varžomas siuntų pristatymo būdas – tarptautinių kurjerių tarnybos, dažniausiai pervežančios siuntas mikroautobusais.

Taigi, jei gyvenate Airijoje, o Jūsų artimieji – Lietuvoje, arba priešingai – tarpusavio šiluma dalintis galima per siuntas, kurios dabar visame pasaulyje juda visiškai laisvai.