Atsakymai į iškylančius klausimus dėl DNR tyrimų

DNR tyrimai nebėra didelė naujovė. Ne tik Holivudo filmuose, bet ir realiame gyvenime iškyla poreikis išsitirti dėl tėvystės ar motinystės. Kartais tai daroma dėl tokių tikslų, kaip turto paveldėjimas, kitais atvejais – siekiant išvengti alimentų mokėjimo ir panašiai. Bet kuriuo atveju šie tyrimai palengvina daugelio šeimų ir jų konfliktų sprendimą, atveda žmones prie siekiamos tiesos.

Pirmas klausimas būna – kaip greitai galima gauti DNR tyrimų rezultatus. Paprastai tai priklauso nuo mėginių, iš kurių tiriami genai -seilių mėginiai ištiriami per apie 8 darbo dienas, jeigu tai nagų, plaukų mėginiai, tuomet tyrimas gali užtrukti iki dviejų savaičių. Visuomet yra galimybė rinktis skubius tyrimus, tačiau šie kainuoja daugiau.

Kaip tikslūs yra šiandien atliekami DNR tyrimai – šiandien siūlomi DNR tyrimai yra itin tikslūs, gavę 99,999 proc. tikslumo rezultatą būsite tikri dėl jų tikrumo.

Dažnai kyla klausimas, ar namie paimti reikalingi mėginiai gali būti naudojami LR teismuose. Deja tačiau slapta savarankiškai paimti sugyventinio ar kito asmens mėginiai netinkami teisinių bylų procesuose.

Dar kitiems atrodo, jog DNR tyrimui atlikti tinka tik kraujo mėginiai, tačiau tiksliems rezultatams gauti idealiai tinka ir plaukas, nagai, sperma, seilės. Tiesa, plaukas turėtų būti su išlikusiu plauko svogūnėliu. Kartais DNR išsilaiko net ir ant tokių kontaktą su žmogumi turėjusių daiktų kaip kramtomoji guma ar cigaretės nuorūka.

Taip pat aktualu, kiek laiko mėginiai gali būti saugomi prieš tyrimą. Patys žinome, kad plaukai ar nagai – sunkiai yrantys. Todėl net ir po daugelio metų tiriant seniau išsaugotą plauką, jis parodys tikslius tyrimų rezultatus.

Į visus kitus su DNR tyrimais susijusius klausimus gali atsakyti privačių laboratorijų darbuotojai, atliekantys šiuos tyrimus.