Kaip pasiruošti darbo pokalbiui?

Darbuotojų atranka – du gąsdinantys žodžiai, svarbūs tiek pačiam darbdaviui, tiek pačiam pretendentui, todėl prieš kiekvieną darbo pokalbį verta pasiruošti. Ypatingai tai svarbu žmogui, kuris siekia tam tikros pozicijos įmonėje. Tik kaip reikėtų tinkamai pasiruošti darbo pokalbiui, kad jis praeitų sklandžiai ir asmuo gautų trokštamą darbą?

Pateiksime keletą patarimų kiekvienam pretendentui:

  1. Darbuotojų atranka reikalauja tvarkingos aprangos.Prieš einami į darbo pokalbį nepamirškite, jog pirmąjį įspūdį darbdavys susidarys matydamas jūsų išvaizdą. Tad išlyginti drabužiai, reprezentatyvi spalvų gama jūsų aprangoje, tvarkinga šukuosena ir saikingas makiažas suformuos pozityvų įspūdį.
  2. Atsakingas ir apgalvotas juokavimas. Iš vienų svarbiausių aspektų, kuriuos reikėtų žinoti lankantis darbo pokalbyje, yra šmaikštūs, nuotaikingi ir svarbiausia neįžeidžiantys juokai. Rasistinio, lyčių ar kitokie juokeliai ypač persmelkti besaikiu sarkazmu gali būti nesuprasti, todėl juokaukite laiku, vietoje ir saikingai.
  3. Apkalboms darbuotojų atrankoje – ne vieta. Jei žmogus dalyvauja ne pirmoje savo darbo atrankoje, jis turbūt žino tradicinį tokių pokalbių scenarijų ir bendravimo taisykles. Tačiau naujokams ir visiems, kuriems ne visada pavyksta nulaikyti liežuvį už dantų, patariame nekalbėti žeminančios, negražios, neteisingos, ar juo labiau šmeižiančios informacijos apie buvusį darbą, jo sąlygas, bendradarbius ar patį viršininką. Tebūnie tai būna minima tik geruoju, arba nutylima.
  4. Papildomų sąlygų išpildymas. Kai kurios darbovietės, pavyzdžiui, architektų agentūros, grafikos dizaineriai ir panašiai, labai dažnai nori matyti ankstesnius darbus ir projektus, kitaip tariant žmogaus portfolio. Taigi, jeigu viena iš sąlygų yra piešinių, brėžinių atsinešimas į darbo pokalbį – nieko nelaukite ir susipakavę neškitės juos kartu su savimi.

Taigi, nors iš pažiūros savaime suprantami aspektai yra afišuojami daugelio, kartais jie per skubėjimą ar kitas priežastis yra pamirštama. Tačiau jei jūsų laukia sunki darbuotojų atranka – jai ruoškitės atsakingai ir perskaičius šiuos patarimus. Daugiau naudingos informacijos apie tai į ką kreiptis ir kaip pasiruošti darbo pokalbiui rasite čia.