Kvalifikuoti darbuotojai iš užsienio

Kiekvienos įmonės savininkas naują personalą renkasi atsakingai ir atidžiai. Ypač tai aktualu renkantis kvalifikuotus specialistus, nuo kurių priklauso įmonės veiklos sėkmė, efektyvumas ir įmonėje vykstantys procesai. Kartais tokių specialistų dairomasi ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Juk šiais tarptautinės komunikacijos laikais įdarbinti užsienio pilietį yra menka problema. Visiems, svarstantiems ieškoti kvalifikuotų darbuotojų iš užsienio atsakysime į dažniausiai kylančius klausimus.

  • Kaip rasti kvalifikuotą specialistą greitai ir lengvai?

Be abejo, rasti kvalifikuotą darbuotoją visuomet norisi kuo greičiau ir lengviau. Savarankiška darbuotojų paieška reikalauja ne tik ne mažai laiko, bet ir žinių kaip ir kur ieškoti specialistų. Tad geriausias pagalbininkas šiuo atveju yra užsieniečių paieškos ir įdarbinimo paslaugas teikianti agentūra. Šios bendrovės pasirūpina tiek tinkamų kvalifikuotų darbuotojų paieška ir atranka, tiek įdarbinimo formalumais ir dokumentų sutvarkymu.

  • Kaip žinoti, kad darbuotojas tikrai tinkamas?

Skirkite pakankamai dėmesio darbuotojų atrankai. Tai galima atlikti internetu, „online“ pokalbių pagalba. Taip pat paprašykite atrankoje dalyvaujančių kandidatų atsiųsti kvalifikaciją įrodančių dokumentų kopijas, pasidomėkite turima patirtimi ir kitomis su darbu susijusiomis aplinkybėmis. 

  • Iš kokių šalių darbuotojus rinktis?

Pasidomėkite, kurioje šalyje yra didesnė jums reikalingos kvalifikacijos darbuotojų pasiūla. Žinoma, pagalvokite ir apie kitus niuansus. Darbuotojams iš skirtingų šalių būdingos tam tikros savybės. Pavyzdžiui, darbuotojai iš Baltarusijos žinomi kaip darbštūs ir atsakingai. Tačiau iš šios šalies vargiai rasite IT specialistų, o labai lengvai rastumėte su statybos darbais susijusių darbuotojų. Tad šalį, iš kurios ieškoti darbuotojų pasirinkite atsižvelgę į situaciją, pasidomėję rekomendacijomis ir atsiliepimais.

  • Kaip palengvinti formalumus?

Lengvesnis ir paprastesnis reikalingų dokumentų tvarkymas bus jei įdarbinsite darbuotoją, kuris yra Europos Sąjungos šalies pilietis. Taip pat lengvatų gaunant leidimą dirbti Lietuvoje suteikiama užsienio piliečiams, kurie turi giminystės ryšių Lietuvoje ir kai kuriais kitais specifiniais atvejais.