Palikti ar šalinti protinius dantis?

Maždaug 17-25 metų amžiaus žmogui išdygsta protiniai dantys. Vis dar kyla daug diskusijų apie tai ar protiniai dantys yra reikalingi ar juos geriau reiktų pašalinti. Vieni odontologai teigia, kad protiniai dantys visiškai netrukdo, o kiti mano, kad jie gali sukelti įvairias problemas. Pavyzdžiui, neturint paknakamai dantų higienos praktinių įgūdžių ir blogai išsivalius dantis, gali juose kauptis maisto likučiai ir nešvarumai. Dėl šios priežasties jie gali pradėti gesti ir sugadinti šalia esančius krūminius dantis. Pašalinus protinius dantis, taip pat gali kilti problemų, nes pasikeitus dantų sąkandžiui, dantys gali išsikraipyti. Tad jei jie nekelia jums jokių papildomų problemų, tuomet nereiktų skubėti jų šalinti. Jie gali būti itin reikalingi atėjus laikui protezuoti dantis.

Protinių dantų šalinimas yra gana sudėtinga procedūra, nes šie dantys turi daugiau šaknų nei kiti dantys. Dėl to, nepavykus pašalinti iškart viso danties, jis gali būti šalinamas dalimis. Po protinių dantų šalinimo procedūros rekomenduojama vartoti analgetikus, jei jaučiate skausmą keliantį diskomfortą. Taip pat galite trumpai pašaldyti skruostą kur yra skaudama vieta. Tam, kad rovimo vietoje nekiltų uždegimas, rekomenduojama rovimo vietos neskalauti. Taip pat reiktų labai švelniai ir atsargiai valytis dantis, vengti stipraus skonio burnos skalavimo skysčio. Po rovimo procedūros, taip pat nerekomenduojama valgyti kieto, sunkiai virškinamo maisto. Nerekomenduotinam užsiimti ir aktyvia fizine veikla.

Jei protiniai dantys yra sugedę, tuomet reiktų nedelsiant juos gydyti ir taisyti, kitu atveju jie gali sukelti įvairias infekcijas ir pūlinius uždegimus. Taip pat gali kilti rimtų problemų ne tik dėl skausmo, bet ir to, kad uždegimas gali išplisti ir taip prasideda kraujo užkrėtimas. Tai itin pavojinga sveikatai, nes gali sutrikti gyvybiškai svarbių organų veikla.