Sunkių dėmių šalinimas

Ar pažįstate tą jausmą kai mylimiausia suknelė apliejama raudonu vynu? Žolės ir uogų dėmės ant naujų patogių džinsų… Žinoma šiais laikais yra daug veiksmingų buitinės chemijos priemonių, kurios pašalina net itin sunkiai išvalomas dėmes. Tačiau žinodami mūsų senelių ir prosenelių būdus, dėmes galėsime išvalyti su priemonėmis, kurias beveik visi turime namuose po ranka.

Kraujo dėmės. Jeigu kraujo dėmę merksite į karštą vandenį – galite atsisveikinti su drabužiu ar patalais. Kraujo dėmes geriausiai šalina šaltas vanduo ir įprastos skalbimo priemonės. Dar kraujo dėmes šalina vandenilio peroksidas.

Raudonas vynas ir uogos. Aplietą audinį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir pabarstykite druska. Skalbkite šaltame vandenyje. Vynu suteptus šviesius ir baltus audinius išgelbės vandenilio peroksido (6 proc.) ir perhidrolio (10 šaukštelių) tirpalas su vandeniu. Dar vienas būdas: dėmę aplieti verdančiu vandeniu, tačiau prieš naudojant šitą būdą reiktų įsitikinti, kad karštas vanduo nesugadins audinio.

Prakaito dėmės. Prakaito dėmes skalaukite vyno acto ir vandens tirpalu. Vienai stiklinei vandens reikia vieno arbatinio šaukštelio vyno acto.

Kava ir kakava. Tokios dėmės paprastai pasišalina pamirkius šiltame druskingame vandenyje ir išskalavus šaltu vandeniu. Kitas būdas, šalinimas vandenilio peroksidu. Dar galima suvilgyti glicerinu ir palikti kad jis susigertų. Vėliau plauti vandeniu ir muilu, išskalauti.

Žolė. Druskos ir vandens tirpalas: šaukštas druskos ir pusė stiklinės vandens. Kitas būdas: 50 ml. vandens, 50 ml. Amoniako ir 5 ml. vandenilio peroksido. Tokį tirpalą palaikykite ant dėmės keletą minučių ir tuomet išskalbkite šaltame vandenyje.

sunkiai išvalomos dėmės3

Plaukų dažai. Plaukų dažus turėtų išvalyti vandenilio peroksido ir amoniako tirpalas, santykiu 1:1.

Rašalas. Rašalo dėmes puikiai šalina citrinos sultys. Suvilgykite dėmę, o vėliau išskalaukite drungnu vandeniu.

sunkių dėmių šalinimas

Riebalai. Kandant sultingą kepsnį užtyško riebalų ar padažo? Nedelsiant skalbkite įprastiniu būdu: skalbimo milteliais, skambimo mašinoje. O jeigu nėra salygų tai padaryti – apibarstykite dėmę druska. Ir kai tik galėsite išskalbkite skalbimo mašinoje.

sunkių dėmių šalinimas2

Štai keli būdai, kurie gali išgelbėti jūsų mylimus rūbus, kai po ranka nėra specialių buitinės chemijos priemonių.