Kodėl megztiniai iš alpakų vilnos tokie minkšti ir šilti?

Kas yra alpaka?

Alpakos yra žolėdžiai žinduoliai iš kupranugarinių šeimos, kilę iš Pietų Amerikos Andų. Šie gyvūnai buvo prijaukinti prieš kelis tūkstančius metų. Inkai alpakas labai vertino ir išgrynino jų auginimo techniką, deja, pasirodžius konkistadorams, beveik 90% alpakų buvo nužudyta, kad jų vietą užimtų iš Europos importuoti veisliniai galvijai. Remiantis skirtingais šaltiniais šiuo metu mūsų planetoje alpakų gali būti apie 3 milijonai, iš kurių apie 85% gyvena Pietų Amerikoje.

Yra dvi pagrindinės ūkinių alpakų veislės:

Huacaya alpakos

Pirmosios – ir populiariausios – yra huacaya alpakos. Jų kailis purus, auga statmenai odai ir primena garbanas, o pačios huacaya alpakos dažnai atrodo kaip kailiu apaugę pliušiniai žaislai.

Suri alpakos

Antroji veislė vadinama suri. Tai gana reta (apie 6-10% pasaulio alpakų populiacijos), tačiau suteikia itin subtilų pluoštą, panašų į kupranugarių ar angoros kailį. Suri alpakos turi ilgą, minkštą, šilkinį kailį. Suri plaukai yra lygesni nei huacaya alpakos plaukai, todėl juos liesti yra daug maloniau.

Suri plaukų skersmuo yra maždaug 30-35 mikronai (mikronas yra viena milijoninė metro dalis). Palyginimui: žmogaus plaukų skersmuo paprastai yra 40–120 mikronų, Kašmyro ožkos plaukų skersmuo – 16–17 mikronų, o popieriaus lapo storis – apie 100 mikronų.

Andų vikunija

Pietų Amerikoje vis dar yra laukinė rūšis, vadinama Andų vikunija – tai ūkiuose auginamų alpakų protėviai. Jų šereliai itin gležni (plaukų skersmuo tik 11-16 mikronų), aukso smėlio, su cinamono atspalviu.

Anksčiau šie gyvūnai buvo masiškai žudomi, kad tik žmonės gautų jų odą ir kailį. 1960-aisiais lamos buvo nykstanti rūšis. Tačiau Andų juostoje esančios šalys inicijavo rūšies atkūrimo programą ir šiandien situacija atrodo daug geresnė.

Vikunijų nebegalima žudyti ar jomis prekiauti. Tačiau Peru karts nuo karto jos sugaunamos ir nukerpamos, o tokiu būdu gauti plaukai apdorojami ir parduodami. Viskas vyksta griežtai kontroliuojant valstybei, o į procesą įtraukiamos ir vietos bendruomenės, kurios leidžia atkurti senovinius papročius.

Vikunijų verpalai yra kaip Lamborghini tarp automobilių. Gražūs ir nepaprastai brangūs. Europoje viena 25 g sverianti sruogelė kainuoja virš 250 eurų.

Alpakų verpalų privalumai

  • Alpakos vilnos siūlai yra minkšti – drįstame teigti, kad suri rūšies vilną galima lyginti net su kašmyru.
  • Jie yra patvarūs – tarnaus jums ilgus metus. Palyginimui – jei žmogaus plaukų tempimo stiprumą skalėje apibrėšime kaip 100, vilna bus 122,8, moheros – 136, o alpakos – net 358,5!
  • Labai patogu nešioti. Alpakos plaukai labai ploni, todėl nedirgina odos. Jei nemėgstate vilnos, išbandykite alpaką. Yra didelė tikimybė, kad jausitės puikiai, nepaisant jautrios odos.
  • Šie siūlai yra hipoalergiški, t. y. nesukelia alergijos. Skirtingai nei avies vilna, ji nėra padengta lanolinu, o būtent lanolinas dažnai sukelia alergines odos reakcijas. 
  • Puikiai dera su kitų rūšių pluoštais (šilkas, vilna, mohera ir kt.).
  • Yra „kvėpuojantis pluoštas“, be to, puikiai išgarinantis drėgmę.
  • Pasižymi puikiomis šiluminėmis savybėmis – lengvas, bet žiemą labai šiltas. Alpakos vilnos pluoštas teigiamai veikia net vasarą, tačiau šiuo metų laiku geriausia naudoti verpalus, kurie yra alpakos ir kitų pluoštų, pvz., šilko, mišinys.
  • Jie labai lengvi – tai reikšmingas šio pluošto pranašumas prieš vilną. Megztinis iš tokių siūlų yra kur kas lengvesnis, lankstesnis, todėl kur kas patogiau dėvėti.
  • Pirminėje šių verpalų būsenoje jie jau siūlo plačią spalvų gamą – net 22 atspalvius (žinoma, dauguma jų yra rudi, raudoni ir „kreminiai“). Be to, šie verpalai labai gerai sugeria dažus, todėl rinkoje galima įsigyti nuostabių spalvų.
  • Beveik neįsielektrina.
  • Jie nedegūs.

Pasiruoškite žiemai jau dabar – mezgimo bei nėrimo siūlai internetu laukia jūsų!