Asmeninės nuotraukos (asmenukės) – žalinga?

Įsigalėjus išmaniesiems telefonams, populiarumo viršūnę pasiekė ir paties darytos asmeninės nuotraukos arba, kitaip, asmenukės. 2013 metais šis angliškas terminas („selfie“) „Oksfordo žodyno“ buvo išrinktas metų žodžiu. Iš tikrųjų toks fotografavimosi būdas atsiradęs jau gana seniai – net ir ne itin išmanūs telefonai anksčiau turėjo priekines kameras. Kartais šios priekinės kameros ir neprireikia, nes dažnas asmenukių tipas – fotografavimasis prieš veidrodį. Šiuo metu save periodiškai nufotografuoti yra kiekvieno save gerbiančio naujausiųjų laikų gyventojo užduotis. Tačiau vis dažniau pasigirstama neigiamų vertinimų, tad kaip gi yra iš tiesų?

Jei jau asmenukė buvo išrinkta praėjusių metų žodžiu, šio reiškinio svarbą paneigti būtų sunku. Tai yra labai madinga, todėl nuotraukos plinta tarp įvairių amžiaus grupių, socialinių sluoksnių gyventojų. Kaip kurie specialistai tai įvardija kaip narciziškumo apraišką, kai dėl menko savęs vertinimo, žmogus siekia nuolatos atkreipti dėmesį ir susilaukti įvairių reakcijų. Todėl nuotraukomis dalijimasi socialiniuose tinkluose, įdėmiai skaičiuojami paspaudimai, „patinka“, komentarai. Teigiama, kad asmenukių darymas gali tapti priklausomybe. Juk iš tiesų, pasidalinus asmenine nuotrauka džiugesys dėl gauto dėmesio trumpas, todėl greitai norima vėl ką nors skelbti.

Kita vertus, visuomenės pripažinimas visuomet buvo svarbus daugeliui. Galbūt tik keičiasi būdai ir nuopelnai. Taip pat negalime paneigti, kad socialūs tinklai keičia pasaulį, bendravimą ir to negaline vertinti vienareikšmiškai. Pavyzdžiui, atlikėjas V. Baumila, paantrindamas J. Franco teigia, kad asmenukės yra puiki savireklama. Daugiausiai dėmesio lyginant su talpinamais eilėraščiais ar kita menine medžiaga surenka būtent J. Franco asmeninės nuotraukos. Taigi tai bene paprasčiausias, pigiausias, o neretam ir itin malonus reklamavimosi būdas.

Įdomu tai, kad asmenukės pastaruoju metu pereina į kitą lygmenį, tai jau ne vieno žmogaus atvaizdas, bet grupinės nuotraukos, kurios angliškai vadinamos „wefie“. Šis būdas išpopuliarėjo per Oscarų teikimo ceremoniją, kai žvaigždės, paragintos laidos vedėjos Ellen DeGeneres, įsiamžino bendrame asmeniniame atvaizde ir juo pasidalino. Gana greitai naujoji asmenukių (tiesa nebe tokių asmeninių) banga nuvilnijo per interneto vartotų profilius. Netgi ieškoma naujo lietuviško atitikmens šiam „wefie“, keli svarstomi variantai galėtų būti „grupinukė“ ar „bičiuliukė“. Taigi mados tendencijos neaplenkia ir šios srities, o klausimas, ar tai gerai, ar blogai, taip ir lieka neatsakytas. Tikriausiai, kad abu variantai.