Šildytuvas: kaip nesušalti žiemą?

Dar neprasidėjus šildymo sezonui, daugelis žmonių ima skųstis žema temperatūra namuose. Skundai nenutyla net ir įjungus centrinį šildymą butuose – mat, dėl prasto namų apšiltinimo, nesandarumo, pasenusių šildymo sistemų ar tiesiog taupumo sumetimais, komfortą suteikianti temperatūra nėra pasiekiama. Tad dažnas pagalbininkas namuose – šildytuvas. Tačiau gamintojai yra pasirūpinę plačiomis pirkėjų pasirinkimo galimybėmis, kalbant tiek apie tipą, tiek apie kainą. Tad kokį šildytuvą pasirinkti?

Pirmas tipas – šildytuvai, veikiantys ventiliatoriaus principu. Tai yra lengviausiai kilnojamo šildytuvo rūšis, skirta itin greitam kambario apšildymui. Naudotis šiais prietaisais itin paprasta ir nereikia specifinių žinių – dažniausiai užtenka ištraukti iš dėžės ir įjungti į elektros šaltinį. Tiesa, šie šildytuvai skirti nedidelės patalpos apšildymui ir skleidžia didesnį ar mažesnį triukšmą. Be to, nėra tinkami toms vietoms, kuriose reikia nuolatinio šildymo, tai labiau momentiniam, periodiniam temperatūros padidinimui.

Kita rūšis – tepaliniai šildytuvai, pasižymintis mažomis energijos sąnaudomis ir nebrangūs išlaikyti. Taip pat jie tinkami patalpoms, kuriose reikalingas ilgalaikis pastovus šildymas arba nėra galimybės prižiūrėti jų veikimo. Pavyzdžiui, šie šildytuvai gali būti ramiai palikti veikti miegamajame per naktį. Tepalinį šildytuvą galima laikyti vienu iš saugiausių, nes jo paviršius neįkaista itin stipriai ir nėra pavojaus nudegti. Kita vertus, jie lėtai įkaista, yra sunkūs ir, jei kambaryje oras nejuda, gali pašilęs oras nėra išnešiojamas po visą erdvę.

Dar vienas tipas – konvekcinis šildytuvas, pasižymintis lengvumu ir nesunkiu perkėlimu iš vienos vietos į kitą. Kaip ir ventiliatoriniai, šie kaitintuvai greitai pašildo patalpą, tačiau kelia žymia mažiau triukšmo. Jie netgi gali būti montuojami prie sienos, tokiu būdu išvengiant kambario užgriozdinimo. Jie sukuria oro cirkuliavimą per kaitinantį elementą taip šaltas oro sroves paversdami šiltomis.

Galiausiai – infraraudonųjų spindulių šildytuvai, kurie aprūpina šiluma prieš esančius žmones arba kitus objektus. Tačiau netinka tolygiam, laipsniškam kambario šildymui. Dažnai naudojami renginiuose, kuriuose patalpos nėra pakankamai ar išvis šildomos ir reikia momentinio efekto koncentruotoje vietoje. Jie gali būti pastatomi arba kabinami ant sienos. Reikėtų atsižvelgti į faktą, kad šie kaitintuvai nėra itin saugūs, ant jų užkritęs drabužis gali sukelti gaisrą, o maži vaikai ar gyvūnai – apsideginti. Taigi priklausomai nuo poreikių ir apšildomų erdvių, galima rinktis ventiliatorinius, tepalinius, konvekcinius ar infraraudonųjų spindulių šildytuvus.