Parduodamos įmonės — alternatyva jauniems verslininkams

Verslu besidominčių žmonių Lietuvoje yra labai daug, tačiau pradėti savo verslą jiems atrodo sudėtinga. Dar viena problema su kuria susiduriama, tai verslo idėja bei jos plano parengimas. Kebli verslo idėjos dilema trikdo, o juk svajonių apie asmeninį verslą yra pas visus. Žinoma, dabar išradingą bei naują verslą sukurti sunku, todėl reikia gilintis į esamas idėjas bei jas modifikuoti. Arba yra kitas variantas – tapti parduodamos įmonės vadovu. Svarbu tik turėti patirties srityje ir viskas tampa ranka pasiekiama.
Perimti veikiantį verslą yra paprasčiau, nes jame viskas veikia savu ritmu, tik reikia priprasti prie sistemos. Tačiau yra daug parduodamos įmonės niuansų, kuriuos reiktų išsigryninti prieš apsisprendžiant tapti įmonės vadovu.
Svarbu perkant įmonę turėti daugiau informacijos apie ją, teisine ir ekonomine prasme. Su parduodamos įmonės savininku arba bendrasavininkais reikia sudaryti abiejų šalių sandorį, kuris šiek tiek gali ir užtrukti. Juk dalybos ir atsakomybių pasiskirstymas nėra malonus procesas. O paprastai įsigyjant verslą gali nesutapti šalių interesai, nes dažnai pasitaiko situacijų, kai vienai šaliai pardavimas mažai naudingas arba visiškai nenaudingas. Tai dažniausiai susiję su mokesčiai.
Sutinkama ir tokių įmonės vadovų pasiūlymų, kurie numato parduoti ne visą įmonę, bet tik tam tikrus įmonę sudarančius objektus. Tačiau Civilinis kodeksas siūlo pirkti visą įmonę, kaip turtinį kompleksą, o ne atskiras jos dalis. Pasitaiko situacijų kai įmonės turtas yra įkeistas ir, ar parduodamos įmonės pardavėjas yra teismo antstolis, todėl svarbu gerai susipažinti su įmonės teismine situacija.
Įmonės veikla kartais gali būti reorganizuota įsigijus verslą. Taip pasitaiko verslininkams, kurie jau turi savo verslą ir tampa dar vienos įmonės vadovais. Perduoda akcijas, teises kitos įmonės akcininkams.