Patarimai abiturientams, kaip išmokti anglų kalbą prieš VBE

Skaitote jauno žmogaus, prieš keletą metų laikiusio anglų kalbos egzaminą, patarimus, kaip išmokti anglų kalbą. Pasistengsiu kuo detaliau aprašyti, kokių veiksmų imtis, kad pavyktų perprasti svetimą kalbą.

Kiek laiko reikia pasiruošti?

Nusprendėte, kad laikysite anglų kalbos VBE? Nežinote, kiek laiko reikia pasiruošti? Tai subjektyvu. Bet net jei esate dvyliktoje klasėje ir iš ankstesnių metų likę nemažai spragų, tikrai nėra reikalo pasiduoti. Net jei vienuoliktoje klasėje iš testo gavote mažą balą, vėliau galite susiimti ir pakreipti situaciją teigiama linkme. Į klausimą, kaip išmokti anglų kalbą, atsakymo paieškos nesudėtingos. Kadangi egzaminą sudaro trys dalys (klausymo, rašymo, skaitymo užduotys), tai yra orientyrai.

Kartais atrodo, kad skyrėte nelabai daug laiko. Bet tuomet prisimenate, kiek užduočių atlikote ruošdamiesi, ir suprantate svarbią tiesą: svarbu ne tai, kad likę visi metai ar „tik“ du mėnesiai iki egzamino; svarbu tai, kaip laiką praleidžiate.

Klausymo užduotys

Kaip ruoštis klausimo užduotims? Populiarus būdas – filmų žiūrėjimas. Filmai anglų kalba (dar naudingiau, jei su subtitrais) iš tiesų praverčia norint pagerinti įgūdžius. Tai vienas iš atsakymų, kaip išmokti anglų kalbą ir pasiruošti egzaminui.

Jokiu būdu „negaudykite varnų“ per pamokas, nes mokytojo skiriamos klausymo užduotys irgi nepaprastai naudingos. Taip pat pasidomėkite ankstesnių metų egzaminais, buvusiomis užduotimis.

Rašymo užduotys

Dėl klausymo kaip ir aišku. O kaip išmokti anglų kalbą ir ją sėkmingai pritaikyti rašant? Rašykite rašinius. Geriausia, jeigu rašytumėte ne tik per pamokas, bet ir papildomai. Aišku, reikės, kad mokytojas patikrintų. Ir nesibaiminkite, jei pirmais kartais rašinio sukūrimas ilgai užtrunka ir atrodo, kad be žodyno nė iš vietos. Iš patirties galiu pasakyti, kad praktikuojantis po truputį mažėja žodyno poreikis. Vėliau pavyksta rašyti su galvoje esančiomis žodžių atsargomis.

Beje, nepamirškite pabandyti atlikti ankstesnių metų egzaminų rašymo užduotis.

Skaitymo užduotys

Norėdami kuo geriau angliškai skaityti, turite praktikuotis. Galite skaityti anglų kalba parašytus straipsnius internete ar įsigyti / pasiimti iš bibliotekos anglišką knygą. Iš karto tikriausiai nežinosite gana didelės dalies žodžių, bet kontekstas bus aiškus. Po truputį situacija gerės.

Kai ruošiausi pats, iš mokytojos gavau knygelę su trumpais tekstukais ir užduotimis. Kitaip sakant, teksto suvokimo pratimai. Tai netgi azartiška – juk taip smagu, kai rezultatai gerėja. Ir vėlgi – pasižiūrėkite, kokios skaitymo užduotys buvo pateiktos ankstesnių metų egzaminuose (ir jas atlikite).

Orientyrai

Tikėtina, kad klausdami, kaip išmokti anglų kalbą, tikitės patarimo, susijusio su rašinių temomis. Vieną kartą temą galite sugalvoti patys, kitą kartą paprašykite, kad mokytojas suformuluotų, taip pat atsižvelkite, kokios temos buvo 2016-ųjų, 2015-ųjų metų ir ankstesniuose egzaminuose.

Ką gi, nėra taip sudėtinga, ar ne? Kaip išmokti anglų kalbą artėjant egzaminui neturint orientyrų? Kebloka… Bet dabar jūs turite tuos orientyrus ir galite imtis veiklos. Nenuleiskite rankų, jei pirmi kartai atliekant kalbos užduotis atrodo nekaip. Juk tam ir dedate pastangas, kad rezultatai pagerėtų.