Maisto piramidė palikta užmarštyje – atėjo metas maisto lėkštei

Beveik du dešimtmečius visame pasaulyje geriausias grafikas, rodantis, kiek ir kokių produktų turėtų būti maisto organizme, buvo maisto piramidė. Tačiau šis grafikas tapo užmarštimi ir jį pakeitė maisto lėkštė. Manoma, kad šis naujas ir paprastesnis maisto piramidės paveikslas padės sveikiau maitintis žmonėms, kenčiantiems nutukimo sutrikimus.

Su naujojo ženklo atsiradimu žmonės bus skatinami į savo maisto lėkštes daugiau dėti vaisių ir daržovių, vengti per didelių maisto porcijų, džiaugtis maistu ir vietoje gaiviųjų gėrimų rinktis geriamąjį vandenį.

„Maisto piramidė privalėjo būti pakeista. Porcijos dydis, net sveiko maisto, vaidiną didelį vaidmenį, kuomet kyla klausimas apie svorio reguliavimą ir chroniškų ligų riziką“, – sakė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) dietologų asociacijos vadovė Marisa Moore.

Naują grafiką sukūrė pareigūnai, kurie atsakingi už maisto politiką. Jie konsultavosi su sveikos gyvensenos specialistais bei JAV prezidentės Michelle Obamos komanda, kuri dirba jos programoje prieš nutikimą. Šios idėjos sumanytojai teigia, kad buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo apie šešis tūkstančius žmonių, tarp kurių buvo ir mažamečių. Ši apklausa parodė, kad maisto lėkštės ženklas yra žymiai patrauklesnis nei maisto piramidė.

Maisto piramidė 1992-iais buvo pristatyta JAV Žemės ūkio agentūros, kuri atsakinga už maisto politiką. Maisto lėkštės ženklo sukūrimas su visais mitybos patarimais kainavo apie 2 mln. eurų.

Daugiau apie maisto piramides: www.dietoscentras.lt