Kodėl karšto oro balionai skrenda rytais?

Nusprendėte užsisakyti skrydį oro balionu ir jums pasakė, kad turėsite skristi anksti ryte. Nenorėtumėte to daryti, todėl paskambinate į kitą oro balionų bendrovę ir išgirstate tą patį atsakymą. Tai šiek tiek keista, pagalvojate. Kodėl karšto oro balionai skrenda rytais?

Karšto oro balionai skraido tuo paros metu, kai vėjas yra silpniausias, o oras ramiausias. Tai apima ankstyvą rytą arbat vėlesnį dienos metą prieš sutemas. Skrydžiai tarp šių valandų yra neįprasti ir vyksta tik tada, kai sąlygos yra ramios.

Jums gali kilti daugiau klausimų, kada galima ir kada negalima planuoti skrydžio oro balionu, todėl skaitykite toliau ir sužinokite daugiau apie tai, kodėl oro balionų bendrovės kelia karšto oro balionus tik tam tikromis valandomis.

Kodėl verta skristi karšto oro balionu anksti ryte?

Vėjas ir karšto oro balionai nesiderina. Nors karšto oro balionas gali sverti 800 kg, o dažnai ir daugiau, esant stipriam vėjui tai neturi tokios didelės reikšmės. Dėl stipraus vėjo gūsio oro baliono pilotas gali prarasti baliono kontrolę. Galite rėžtis į medžius ir kitas kliūtis, kurios gali pažeisti baliono kupolą. Nusileidimai gali būti šiurkštesni, o tai gali sukelti net ir traumų.

Štai kodėl ypač vėjuotą dieną karšto oro balionų bendrovė atšauks visus tos dienos skrydžius. O kodėl skrydžiui oro balionu verta rinktis tik ankstyvą rytą? Ar ankstyvą rytą būna mažiau vėjo?

Taip, būtent taip. 

Kylant saulei įšyla žemė. Tačiau tai vyksta netolygiai visame žemės paviršiuje, dėl to gali kilti vėjo gūsiai, kurie gali sukelti pavojų skrendantiems oro balionu. 

Ar įmanoma skristi karšto oro balionu po pietų?

Nemanykite, kad tikrai niekada negalima skristi oro balionu dienos viduryje. Yra tam tikrų išimčių, todėl dabar apie jas pakalbėsime plačiau. 

Pirmasis atvejis, kai galite skristi karšto oro balionu po pietų, yra žiema. Nors žiemą gali būti labai saulėta, retai kada saulė būna pakankamai stipri, kad sukurtų oro termiką, dėl kurio atsiranda nenuspėjamas vėjas. 

Taip, skrydis oro balionu yra žiemos ir pramoga. Skrydis oro balionu žiemą yra labai unikali patirtis. Turite apsirengti šiltai, atsižvelgiant į  oro sąlygas, tačiau šiluma, iš virš galvos esančios degiklių sistemos, neleis jums sušalti viso skrydžio metu, net jei saulės spindulių nebus daug. 

Ne žiemos metu, o tam tikromis sąlygomis jums gali būti leista skristi šiltesnę popietę. Apsiniaukusią vasaros ar rudens dieną, jei saulė nesukūrė oro termiko, baliono pilotas gali nuspręsti skristi ir dienos metu. Tačiau oras gali būti tik apniukęs, nes jei yra lietaus ar kitokių nepalankių oro sąlygų pavojus, balionas nekils.

Dienos su labai silpnu vėju iki popietės taip pat gali būti palankios skristi oro balionu, tačiau jums reikia visiškai ramios dienos. 

Apibendrinimas

Karšto oro balionai paprastai kyla dviem paros laikotarpiais: iš pat ryto ir vėlai prieš saulėlydį. Šiais laikotarpiais saulė mažiausiai įkaitina žemę, todėl mažiau tikėtina, kad susidarys oro termikai, galintys lemti nenuspėjamą vėjo pobūdį. Kai kuriais atvejais galima skristi ir po pietų, tačiau geriau rinktis rytinį arba vėlyvą dienos laiką.