Vaikai, internetas ir jame tykantys pavojai

Šiandieniniai vaikai auga kartu su technologijomis, kompiuteriu ir internetu, neretai dar net vaikščioti nemokantis kūdikis nuraminamas į rankas įkišant planšetę arba išmanųjį telefoną. Akivaizdu, kad tokie vaikai užauga jau mokėdami naudotis socialiniais tinklais, internetu, kompiuteriu, tačiau ar jie jais naudojasi saugiai? Dažnai svarstoma, kokios grėsmės tyko vaikų internete ir kaip jų išvengti, tačiau ar situacija keičiasi?

Daugiau nei metus trukęs ir 2016 m. pasibaigęs Anglijos vaikų reikalų komisaro atliktas tyrimas „Augant skaitmeniniame amžiuje“ atskleidė šokiruojančius faktus: trečdalis penkiolikmečių yra dalinęsi internete savo nuotraukomis, kuriose jie buvo apsinuoginę, beveik pusė tyrime dalyvavusių vaikų nesidomi, kokius duomenis jie atskleidžia registruodamiesi arba naršydami tam tikrose interneto svetainėse, neskaito naudojimosi sąlygų ir taisyklių ir t. t.

Kiekviename įrenginyje – kompiuteryje, planšetėje, išmaniajame telefone – privalo būti įdiegta antivirusinė programinė įranga, apsauganti įrenginį nuo kenkėjiškų programų, virusų ir kitų grėsmių. Tačiau ne mažiau svarbu, kai tik vaikas pradeda naudotis kompiuteriu ir internetu, apšviesti jį apie internete tykančia grėsmes ir pasikalbėti apie tinkamą elgesį internetinėje erdvėje. Geriausia pateikti realių pavyzdžių, nukreipti tinkama linkme. Tai, pirmiausia, žinoma, turi atlikti tėvai, vėliau ir mokytojai per informacinių technologijų pamokas.

Labai svarbu kontroliuoti vaikų elgesį internete, šiandien tai padaryti galima pasirinkus specialią kompiuterio apsaugą nuo virusų: galima rinktis tokią, kuri blokuos tam tikras interneto svetaines, socialinius tinklus, apribos vaikų elgesį internete. Taip pat svarbu nepykti ant vaiko, jei jis pasielgė netinkamai, o kalbėtis ir paaiškinti, kas buvo padaryta netinkamai ir kodėl taip elgtis nederėtų.

Taigi, visi vaikus auginantys tėvai supranta, kad internetas – zona, kur jų vaikų tyko tam tikros grėsmės, tačiau ne visi imasi ryžtingų sprendimų, kad tas grėsmes suvaldytų., tačiau tai – tėvų pareiga.